Skip to content

Column 605

December 12, 2015

CITAAT VAN DE WEEK

“We blijven bereid tot overleg.”

Aldus sprak deze week een zegsman namens de spoorbonden, nadat deze hadden aangekondigd dat ze in januari vijf dagen willen staken. Vijf, dacht ik, is dat niet wat weinig? Waarom niet meteen 31, lekker een maandje dicht? Januari kan heel koud zijn, met vriesweer en dus ellende met bevroren wissels en bovenleidingen, en dan is het voor het personeel toch heerlijk om nergens heen te hoeven? Zelfs niet naar een stakingspiket, want dat is overbodig – zo’n trein krijg je niet aan de praat met een handvol onderkruipers en interimkantoorslaafjes. En de vakbondstop, die kan dan eens fijn gaan ontstressen – vrijgesteld met de auto een weekje naar de sneeuw en daarna al even vrijgesteld met het vliegtuig een weekje naar de zon. Met een beetje vindingrijkheid zijn het congresjes op kosten van de zaak.

De trein is altijd een beetje treurigheid. Is het niet door het materieel, dan wel door het personeel. Waar je ook kijkt: grauwheid en verval, of megalomane spilzucht; starre gelatenheid, of verdacht bij de tijd. Verdacht, jawel – althans in de hoofden van de reizigers. Zo bevond ik mij onlangs laatavondlijk in een trein, alwaar ik door een man met een geautoriseerde kepie luchtig en vlot werd geholpen – ik meende zelfs een kwinkslag en een glimlach te ontwaren. Enigszins ontdaan staarde ik hem na. Spoorspook.

Net dát is erg: dat wat normaal zou moeten zijn als uitzonderlijk en derhalve onwennig wordt ervaren. En andersom. Neem dat misschien eens mee, vakbondstop, naar het volgende overleg.

 

MAN VAN DE WEEK

Goed geprobeerd, Donald Trump, met je maag- en darmwand wegvretende zurigheden en je patserspathetiek, maar de man van de week is natuurlijk onze Hein Vanhaezebrouck.

Jazeker, “onze”. Onze Hein. Heer Hein. Heilig Heintje – het is slechts een kwestie van tijd eer men in Gent een ruimbemeten Sint-Heinplein aanlegt. Met een statig standbeeld erop, van Hein die massief ondoorgrondelijk over de vlakte uit kijkt, wakend over het volk dat hem aldoor nederig en enigszins beschonken eer komt bewijzen. In de krachtige kop een vermoeden van kuiltjes in de vlezige wangen, een glimp van een grijns om de vastberadenheid uitstralende, samengeperste lippen, en tot spleetjes geknepen ogen, waarin bij gunstige zoninval een lichte tinteling speelt – of is het gezichtsbedrog? Wie zal het zeggen? Wie, o wie zal Hein doorgronden?

Ik heb ’m wel eens meegemaakt, de AA Gentcoach, toen hij nog een struise jongeman was die ten voordele van het niet zo befaamde KRC Harelbeke in korte broek over voetbalweiden draafde – al is ‘galoppeerde’ misschien een beter woord. Hij dook in die tijd af en toe op in m’n toenmalige stamkroeg, waar op dinsdagavond werd gequizd. Hein quizde mee, maar je kon nooit van z’n gezicht aflezen of hij a) het antwoord op de vraag wist en b) tevreden was met de score die hij had behaald. Toen al was hij een stevig vleesgeworden raadsel, een onverstoorbare toeschouwer, observator, overschouwer. Maar net iets zuiniger met z’n woorden dan nu.

Nu is Hein een bijwijlen ratelend orakel. De wijze woorden stromen als weldadig water over de voetbalakker, waarrond fans en journalisten – soms is het onderscheid amper merkbaar – elkaar verdringen om toch maar geen druppel te missen. Hoor, Hij Spreekt!

Het volk heeft bijwijlen een Hein vandoen. Vooral in donkere dagen, als dreigend onheil een zware, zwarte cape over de harten spreidt, en deze slechts opveren wanneer een laaggehouden, strak geschoten bal tussen de hand van de tevergeefs duikelende doelman en de roerloze witte paal in het doel verdwijnt. De harten veren op, de monden scheuren open, het volk schreeuwt zich de kortstondige, zoete vergetelheid in.

En Hein, die glimlacht gauw. Omdat dan niemand naar hem kijkt.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Met een nieuwe computer werken is toch telkens weer een beetje als vrijen met een nieuw lief: je handen doen bijwijlen tevergeefs hetzelfde als voorheen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: