Skip to content

Vrije expressie

January 25, 2016

WAARSCHUWING VAN DE WEEK

Voorstanders van de vrije expressie: even wegkijken, aub.

Dank u.

De voetballer heeft een boodschap. Zijn boodschap is niet: kijk mij eens lekker voetballen. Nee. Zijn boodschap is: geleuter over mijn moeder, mijn vader, mijn zoon, mijn dochter, mijn vrouw, mijn hond, mijn god, mijn bijnaam, mijn aambeien. Nu eens schrijft de voetballer zijn boodschap op zijn huid, dan weer – als hij een beetje bang van naalden is – op een gesponsord onderhemdje. Vaak schier onleesbaar, zelden foutloos.

Het is – ik druk mij zo empathisch en fijngevoelig mogelijk uit – aarsverwijdend bespottelijk.

Of denkt zo’n voetballer misschien dat wij hier op de krant iedere avond weer na sluiting van een editie ons overhemd uittrekken en door de redactielokalen stuiteren in een marcelleke waarop staat: ‘Voor jou, mama’? Of dat pakweg de postbode na z’n ronde bij aankomst ten kantore zich het uniformjasje en -hemd van het lijf scheurt en op een grauw T-shirt de eeuwige lof van een denkbeeldig opperwezen zingt?

Wat heb ik heimwee naar voetballers die na het scoren van een doelpunt blijgezind even een hupje maken, beide armen omhoogsteken (gebalde vuisten toegestaan), enigszins onwennig de gelukwensen hunner ploegmaats in ontvangst nemen en vervolgens doorgaan met hun werk.

De beste Belgische voetballer van de laatste dertig jaar speelde qua vrije expressie weleens met afgezakte kousen. Daarvoor krijg je nu geel.

 

(Gepubliceerd in Het Laatste Nieuws in 2011.)

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: