Skip to content

Column 614

February 27, 2016

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ook nu weer zal ik deerlijk falen.

Jawel, dit weekend zou ik eigenlijk naar Batibouw moeten – de trap in huis is al drie jaar dringend aan vervanging toe wegens veel te gevaarlijk voor al wie niet met de grootste onderscheiding is afgestudeerd aan de universiteit van Cirque du Soleil – maar het zal niet lukken. Ik moet dit weekend namelijk ab-so-luut in m’n zetel hangen.

Waarom? Simpel: zaterdag is er de Omloop, zondag Kuurne-Brussel-Kuurne. Essentieel studiemateriaal voor wie, zoals ik, hardnekkig blijft proberen de Vlaamse ziel te doorgronden teneinde de wereld waarin hij leeft – het Oude Continent, ingekookt tot een reductie van aanbidding en spandex – beter te begrijpen.

De honger in het oog van Benoot, de jeuk in de neus van Van Avermaet, de kramp in het oor van Boonen: níéts zal mij ontgaan. En hopelijk daarna ook niet dat verraderlijke stukje van de trap.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Het strafste aan reizen is thuiskomen.

We slaan rechtsaf en schuiven aan om heel even langs een stukje rand van de stad te rijden, richting station Lille-Europe. Voor ons ligt, net niet helemaal afgeschermd door een met graffiti volgespoten houten omheining, een reusachtige, meters diepe put. Het is er druk. Graafwerktuigen rijden af en aan, het krioelt van mannen in fluohesjes. Ze zijn de laatste sporen van menselijk verblijf aan het verwijderen. “Het is toch geen gezicht, hé”, zegt m’n reisgezel. “Zo’n kamp van krotten – als dát het eerste is wat je als stad kan tonen aan toeristen die hier hun geld willen komen uitgeven…”

We rijden verder richting station. Her en der zie je waar de verdreven mensen zijn beland: in ‘nieuwe’ krotten, gammele constructies van verweerde panelen, ouwe deuren en restanten van kleine caravans, samengeperst in niemandslandjes – eilandjes – tussen het grauwe, golvende beton. De toeristen kunnen herademen.

Even voor we de tunnel onder de Noordzee in duiken, speur ik vanuit m’n comfortabele zitje in de Eurostar tevergeefs naar tentenkampen – het beruchte Sangatte is al lang weggewaaid, de duinen in. Netjes uit het zicht. Maar straks eindigen de zandkorrels, opgeschept door graafwerktuigen in de ‘Jungle’ van Calais, misschien wel in het Zwin. De weerman in Leopold Lippens weet het maar al te goed: de wind stopt niet aan de grens.

De avond. ‘Ringside’ zitjes voor hoog bezoek in het Emirates Stadium – dichter bij mij zal Messi nooit geraken. Multimiljonairs op de groene mat, in een vreemdsoortig, als door een licht beschonken Anne Teresa De Keersmaeker verzonnen ballet. Working on a dream. Aspirant-miljonairs op het rode tapijt in de bar, in een vreemdsoortig, als door een flink grijnzende Anne Teresa De Keersmaeker verzonnen ballet. Networking on a dream. Daartussen, de argeloosheid zelve: de provinciestadsjongen in de columnist. Het verzaligende besef dat hij niks móét. Hooguit boetseert hij, in z’n hoofd, een flard van een zinnetje. Voor later.

De ochtend. Kuieren door de bedrieglijk zonnige straten – Londen is kil. Je vergapen aan etalages waar niks geprijsd staat – als je wil weten hoeveel het kost, betekent dat dat je ’t niet kan betalen. En zo onzichtbaar als de rijken zijn, zo zichtbaar zijn de sukkelaars. Dan mag je al vanuit Europa de overkant halen, niet zelden is je bed er een van koud karton op het trottoir. Weinig selfies voor het thuisfront.

De avond. De thuiskomst. De provinciestadsjongen zet z’n reiskoffertje opzij en zakt, na met licht schuldbesef een glas wijn te hebben ingeschonken, mijmerend in z’n luie zetel. Telkens weer kijkt hij op van het feit dat grootstadsmensen niet meer opkijken van de hoopjes ellende op karton. Telkens weer wordt hij bij thuiskomst overvallen door de heerlijke afwezigheid van eindeloze stadsherrie. Telkens weer bepeinst hij: misschien moeten provinciestadsjongens maar beter wegblijven uit de grootstad. Ze lopen verloren, zoekend naar de onvindbare Genadestraat. Een héél klein beetje zoals vluchtelingen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: