Skip to content

Column 615

March 5, 2016

KREET VAN DE WEEK

“ALLEZWEWALALALAWASJWOESJWALALALALLEZ!”, galmt de man metalig. Hij drukt op een knop en de carrousel zet zich in beweging – achteruit.

Traag glijden de karretjes over het licht golvende onderstel, schier ongemerkt versnellend, tot plots een misthoorn begint te loeien, in de karretjes zeiltjes openklappen, een lichte sproeinevel zich over de carrousel verspreidt en uit de klankkasten een oorverdovend lied knalt: ‘Il est vraiment, il est vraiment, il est vraiment phénoménalalalala!’

In een van de karretjes steekt een meisje van negen enthousiast haar armpjes omhoog en lalalaa’t vrolijk mee. Naast haar zit een man, zichtbaar onwennig. Even blikt hij om zich heen, tot hij zich onbespied waant. Dan kijkt hij het meisje vertederd aan en steekt lachend ook z’n armen omhoog. Samen lalala’en ze in een gammel zeilbootje op de woeste golven van de oceaan. Een meisje en haar papa. Noem het klein geluk.

Inderdaad: die papa, dat was ik. Geen kermisklant van nature, en al helemaal niet van opleiding – “Dat is gemeen en kost te veel geld”, vatte vader z’n cultuurpedagogische principes samen, ons wijzend op het heilzaam nut van knutselwerkjes en stil in een hoekje zitten lezen. Wij knikten gedwee en maakten ons onzichtbaar in ons wereldje van verlijmd karton en hoofse ridders. De jaren gleden voorbij, en met de jaren de kermistijden.

Later, veel later, bleven we er nog wel eens haperen, aan de kermis, trotse dragers van een eerste vermoeden van snor, spaarzaam ons zakgeld verkwistend aan tien kogeltjes – jammer, geen prijs – of twee ritjes in de botsauto’s – jammer, ook geen prijs, er waren meer ritjes nodig voor een gestolen eerste kus. En ongetwijfeld ook iets meer snor. En een brommer.

Nee, het meisje waarmee ik op de kermis de mooiste tijden heb beleefd, was dat meisje van negen. Ik herinner me dat we na het avontuur op de oceaan nog samen in het spiegelpaleis zijn verdwaald en finaal, om van al die emoties te bekomen, een pak oliebollen hebben gedeeld.

In de vrijdageditie van het redelijk befaamde dagblad De Morgen stond te lezen dat men in Gent de kermis wat meer standing wil geven. Oesters op de foor, mijn oor. Tenzij gefrituurd.

 

MARKETINGTIP VAN DE WEEK

Maak het exclusief.

Ziedaar mijn tip voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, die deze week liet weten dat hij graag de vingerafdrukken van álle Belgen wil. De excellentie kreeg, voorspelbaar, heel weldenkend België over zich heen, en dat is natuurlijk geheel en al zijn eigen stomme schuld. Hij had z’n plan anders moeten verkopen.

Hoe exclusiever iets lijkt, hoe makkelijker we bereid zijn om privé-informatie te verstrekken. Wie uitgenodigd wordt om lid te worden van een exclusieve club, glundert eerst een beetje, wappert vervolgens even met die uitnodiging teneinde jaloezie en afgunst te wekken, en vult finaal vrolijk fluitend een vragenlijst in waarin hem het hemd van het lijf wordt gevraagd. Dat privé-telefoonnummer, dat je niet zomaar rondstrooit omdat je niet wil worden lastiggevallen door kermisklanten? Hierzie!

Daarom, excellentie: maak het lidmaatschap van België exclusief. Beloof de Belgen dat ze tot aan hun dood zullen dansen en schransen in een trendy club waar je niet zomaar binnen geraakt. Sluit de grenzen hermetisch voor wie geen vingerafdruk wil afstaan, kondig de ‘Bexit’ aan, en laat tonnen oesters aanrukken voor de exclusieve, standingvolle, eeuwige kermis van Blankenberge tot Aarlen. Maak van België de Broederschap waar de Zeer Geheime Handdruk is herleid tot een vingerafdruk. En feestend zullen we u herverkiezen.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Zou Bart De Wever de pruimen al hebben klaargezet?

Een van zijn witte konijnen heeft, na bijna twee jaar reflectie in de Senaat, a rato van zestigduizend euro verloning per jaar, eindelijk een doorwrocht dowsjee afgeleverd: een stukje scheldproza over ‘The Sky Is The Limit’.

De kracht van verandering: Jan Becaus. Ex fructu arbor cognoscitur.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: