Skip to content

Column 623

April 30, 2016

CITAAT VAN DE WEEK

“Blijkbaar leven we in een tijd waarin je de waarheid niet meer mag zeggen.”

Aldus sprak, gisteren in deze krant, Germain Dochy, een 77-jarige priester uit de West-Vlaamse gemeente Kortemark (bezienswaardigheden: een steenbakkerij en een gesloopte brouwerij). De heer Dochy deed zulks in een reactie op de verontwaardiging die hij had geoogst met z’n uitspraken tegenover communicantjes in spe, waarin hij had gezegd dat de islam eigenlijk geen godsdienst maar een “anti-godsdienst” is en dat Mohammed geen profeet was, maar een dief, verkrachter en moordenaar.

“De waarheid.” Zegt een man die al decennia lang aan de mensen voor waar vertelt dat Jezus over water wandelde, water in wijn veranderde, lammen liet lopen en – aan de vooravond van z’n gruwelijke kruisdood – een afgehakt oor herenigde met het hoofd van de rechtmatige eigenaar. En o ja: diezelfde Jezus is geboren uit een schoot waarin geen man ooit z’n zaad heeft gestort.

Hoed u voor predikers die “de waarheid” verkondigen. Ofwel zijn zij te kwader trouw, ofwel dolenden, die in de woestijn die het leven is uitgeput, ten einde raad en danig buiten hun zinnen verkwikking hebben gezocht in de fata morgana genaamd In De Heilige Overtuiging.

 

EXCUSES VAN DE WEEK

Aan Marc Coucke, aan wie ik in deze Bescheiden Prachtcolumn geheel terecht uitgebreid aandacht ging besteden naar aanleiding van zijn opmerkelijk vertrek bij Omega Pharma. En toen viel het nieuws dat Annemie Turtelboom opstapte als Vlaams minister namens Open VLD en werd opgevolgd door partijgenoot Bart Tommelein.

Mijn oprechte excuses, geachte heer Coucke. Ik heb een halve column weggegooid. Een – al zeg ik het zelf – voor één keer interessánte halve column, waarin ik probeerde uit te vissen wie van de vele commentatoren nu eigenlijk gelijk heeft: volgens de ene kenner bent u “een demagoog, charmeur en manipulator”, volgens de andere “een uitstekende marketeer en verkoper”, volgens nog een andere “altijd het slimste jongetje in de klas”. Ik kwam tot de conclusie dat de waarheid wellicht op uw bankrekening staat.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik ben donderdag als een gedopeerde schicht de zoldertrap op gevlogen en heb tussen de dozen ‘Kinderdromen’, ‘Tienerleed’ en ‘Bruikbaar, niet weggooien!!!’ mijn cursus ‘Algemene inleiding tot de economie’ opgeduikeld, waarin ik tientallen jaren geleden even parmantig als onnozel verloren liep. (Nu, dat was ook een beetje de schuld van de universiteit: wie plant er in hemelsnaam lesuren vóór de noen? En waarom werden die doorgaans volgepraat door hypnotherapeuten?)

De reden voor zoveel potsierlijke energieverspilling hoeft u niet ver te zoeken: ‘Het Laatste Nieuws’ heeft over een maand een nieuwe hoofdredacteur en uit goede bron weet ik dat deze reeds op de eerste dag zal overgaan tot het afnemen van een stevig examen economie – zeker voor de columnisten, want het is algemeen bekend dat dat volkje beter is in navelstaarderig geleuter dan in huishoudkunde en een speelplaats vol broertjes dood heeft aan rentabiliteitsdenken, tenware zulks uit te drukken valt in een voordelige ratio lettertekens/sterrenrestaurants.

Waarlijk, ik mag m’n borst nat maken, want de nieuwe hoofdredacteur komt van een krant waar zelfs columns niet louter ter verstrooiing mogen dienen, integendeel: wie ‘De Tijd’ voor het échte nieuws koopt, zo weet ik uit betrouwbaar intern marktonderzoek, gooit die hele krant meteen bij het oud papier – het enige wat men dient over te houden is de pagina waarop de column genaamd ‘Kaaiman’ staat. In erudiete, als een lier lopende, schijnbaar achteloos kwinkslagen dan wel sneren bevattende volzinnen die een scholing bij de jezuïeten doen vermoeden, onthult de auteur – een gewezen sportjournalist die bijtijds het licht zag – de doorgaans in nevelen en somtijds in alcoholdampen deinende waarheden omtrent de machtigen in dit land en hun vazallen.

Slechts één keer schoot hij in deze nobele taak tekort: toen hij niet tijdig wist te melden dat zijn hoofdredacteur overstapt naar ‘Het Laatste Nieuws’. Hm. Isabel Albers is nog niet eens echt weg bij ‘De Tijd’, of reeds is daar het verval ingezet.

 

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: