Skip to content

Column 629

June 11, 2016

OPROEP VAN DE WEEK

Juich, geachte lezer van deze Bescheiden Prachtcolumn, als u deze gisternamiddag geschreven openingszin onder ogen krijgt!

Immers, zulks betekent dat IS alvast niet gisteravond heeft toegeslagen op het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk. Als dat wel het geval was geweest, had de eindredactie van ‘Het Laatste Nieuws’ de hele krant moeten herzien en was deze onbetekenende lap tekst natuurlijk als eerste gesneuveld.

Nee, ik ben er niet gerust op. Vragen, vragen, zoveel vragen.

Laat ik beginnen met de makkelijkste: welke zijn de belangrijkste wijzigingen in het reglement op dit EK?

Eén: met de vingers der beide handen een hartje vormen na het scoren van een doelpunt wordt bestraft met uitsluiting voor de rest van het toernooi. Voetballers die menen dat ze aan pantomime moeten doen, horen niet thuis op een EK, maar op een podium naast Geert Hoste. Twee: een elleboogstoot wordt bestraft met het vastbinden van de schuldige arm aan de romp én het verplicht voortspelen. Elleboogstoot met de andere arm? Ook vastbinden én voortspelen. Veel succes bij het rechtkrabbelen na een val dan, Fellaini. Drie: coaches en spelers die bij het praten de hand voor de mond houden teneinde liplezers het werken onmogelijk te maken, krijgen een met de geluidsinstallatie in het stadion verbonden microfoontje opgespeld. En verplicht een T-shirt aan met het opschrift ‘Ik schijt parels’.

Een al wat moeilijkere vraag is: zal er tijdens dit toernooi een nieuwe Axelle worden ontdekt?

Over die uiterst belangwekkende kwestie heb ik vanzelfsprekend overlegd met Kenners van de Materie, onder wie cameramensen, regisseurs, chief executive officers van bodymilk-, tandpasta- en lingeriemerken, en natuurlijk Axelle zelve. Hun antwoord luidde quasi unaniem: natuurlijk, gij, zot. Cameramensen hebben daartoe speciaal een door bodymilk-, tandpasta- en lingeriemerken betaalde opleiding gekregen, in het publiek staan, alom én discreet, door bodymilk-, tandpasta- en lingeriemerken betaalde Axellespotters, die in rechtstreekse verbinding staan met de door bodymilk-, tandpasta- en lingeriemerken met een fijne attentie bedachte regiekamer. (Ik schreef ‘quasi unaniem’ omdat het antwoord van Axelle zelve luidde: laat mij met rust, zot.)

De moeilijkste vraag, tot slot, is dan weer deze drievoudige stinker, die gisteren in het redelijk befaamde dagblad ‘De Morgen’ aan diverse personaliteiten werd gesteld: 1. Wie wint het EK? 2. Waar eindigen de Rode Duivels? 3. Waar en met wie gaat u naar de matchen van de Belgen kijken?

De antwoorden hierop zijn, paradoxaal genoeg, zeer eenvoudig: 1. Duitsland, omdat men her en der hardop aan Duitsland twijfelt. 2. Op het schavot. 3. Ver weg van de massa’s, met mensen die er voorts ook geen verstand van hebben, áls ik niets fijners te doen heb dan mij te zitten vergapen aan mannen in korte broek.

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Ik ben zó blij dat ik geen geld heb.

Het moet een ware beproeving zijn. Aan wie of wat geef je je fortuin in bewaring? Je kunt toch bezwaarlijk de hele dag met je miljoenen onder je arm lopen? En de poen thuis in een sok of onder een matras stoppen is ook niet echt veilig, want hoe betrouwbaar is tegenwoordig huispersoneel? Dat zijn tenslotte ook maar slinkse stakkerds die een beetje gedienstig lopen te doen tot je even niet uit je doppen kijkt. Bovendien: veel geld is leuk, maar niet eens half zo leuk als nog meer geld, toch?

Dan maar naar de specialist ermee. Maar welke? De ene helft van die maatpakkers weet oprecht niet welke rommel ze in de aanbieding hebben, de andere helft zwijgt. Grote banken houden van grote schulden, kleine zakenkantoren van aamborstige oudjes. Waar je ook kijkt, zie je amper klaar, verblind als je bent door de weerkaatsing van jouw blinkende hebzucht in de smetteloze spiegels van andermans zonnebril. Achter die bril staren ijskoude ogen. Van Lehman Brothers, over Kaupthing tot Optima: het pad der weerloze prooi, met als enige gezel paranoia.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Dat van Mohammed Ali, gisteren ten grave gedragen. Rust zacht, Heer Moed.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: