Skip to content

Column 633

September 3, 2016

RENTREE VAN DE WEEK

De uwe, lezer.

Daar bent u weer. Na twee lange maanden te hebben rondgedwaald in de dorre woestenij der bescheidenprachtcolumnloosheid, hebt u de weg hierheen teruggevonden. Hulde voor zoveel doorzettingsvermogen. Ik beloof u oprecht dat ik u soms ga teleurstellen.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

God was er vroeger bij dan gedacht.

Nieuws is een raar beestje. De ene keer ben je meteen helemaal mee, snap je ’t, voel je ’t, word je blij, boos, moedeloos, verdrietig. De andere keer gaap je het nieuws aan en verraadt je blik niet meteen veel hersenactiviteit. Deze week was er weer zo’n andere keer. ‘Leven op aarde begon 220 miljoen jaar eerder dan gedacht’, meldde de website van deze krant. Ik gaapte de titel aan. 220 miljoen jaar. Eerder.

Eén jaar, dat lukt me prima. (Ik zat de 591ste aflevering van deze column te schrijven.) Vijftig jaar, daarbij zie ik iets voor me. (Het tweede studiejaar, de meester sommeert kindjes naar voren en geeft ze dan slaag met een houten lat.) Honderd jaar is tweemaal vijftig, oké, en duizend jaar is tienmaal honderd, maar daar houdt het zo ongeveer op. Vijftigduizend jaar is voor mij even onbevattelijk als vijf miljoen jaar. En nu stond er dus in die titel: 220 miljoen jaar – eerder. En in de tekst, quasi achteloos ergens middenin, 3,7 miljard jaar. Zo oud is de aarde, heeft men nu becijferd. Zoals men ook heeft becijferd dat de voorloper van de mens pas ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstond.

Wat mij bij deze slotvraag brengt: waarom hebt u dáármee dan zo lang gewacht, God?

 

BELEDIGING VAN DE WEEK

De belediging die twee militairen hebben geuit aan het adres van de Franstalige socialistische spoorvakbond CGSP Cheminots, toen ze in het station van Brussel-Zuid een oud vrouwtje vooruit hielpen. De vakbondsmilitanten noemden zulks “een belediging van de organisatie”. Proficiat, militairen!

Er moesten meer van die beledigingen zijn. Mensen, laten we afspreken dat we voortaan zo vaak mogelijk de CGSP Cheminots beledigen. Help in stations en op perrons oude vrouwtjes vooruit, en gooi de foto ervan op de sociale media, met vermelding ‘Ik beledig de CGSP Cheminots en daar ben ik fier op.’

 

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Omdat onderzoeksjournalistiek mij nu eenmaal op het lijf is geschreven, heb ik deze week eens mijn schoolrapporten onderzocht.

Smerig karweitje, jazeker, maar voor het goede doel is niks mij te veel – ik wou, teneinde dat knagende gevoel van existentiële onvolkomenheid dat ik al m’n hele leven met me meesleep te kunnen duiden, nagaan of ik op school ooit vierde ben geweest.

Vierde. Naar die atleten ging vorige maand, tijdens de Olympische Spelen, mijn diepste sympathie uit: zij die, zoals dat pijnlijk nonchalant heet, ‘net naast het podium zijn gevallen’. Met bijzondere aandacht bestudeerde ik hun lichaamstaal, hun gelaatsuitdrukking, hun mond – vervloekten zij in al hun teleurstelling op schandelijke wijze het opperwezen dat hen geschapen heeft? Of hielden zij het bij een keurige ‘fuck!’?

Het weze hen vergeven. Er valt immers geen oprecht goede reden te bedenken waarom (slechts) drie atleten een medaille krijgen. Als topsport dan toch louter om winnen draait, volstaat één medaille. Weg met die troostprijzen. Een koninkrijk voor de winnaar, en al de rest kieperen we onder hoongelach de afgrond in. De fascinatie voor het getal drie is bovendien niet alleen ingegeven door platte mercantiele overwegingen – ‘doe mee, doe mee, waag uw kans, daamzeuneren, drrrrie prrrrachtige prrrrijzen te winnen!’ –, maar ook en vooral door irrationele onzin, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest nog aan toe!

De vierde krijgt een diploma. Een – tromgeroffel – olympisch diploma. Nou moe. De achtste ook. En waarom de negende niet? En de tweeëntwintigste? Zo’n diploma is van een misselijk makende treurigheid. Het zegt hooguit: ‘Thanks for trying, loser.’

Nu, zelfs dát kreeg m’n vader niet uit z’n mond, toen ik, na een triomfantelijke doortocht op de lagere school, in het middelbaar plots eens vierde bleek.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: