Skip to content

Column 634

September 10, 2016

STAD VAN DE WEEK

Hasselt.

Doordat ik vele jaren geleden stomweg vriendschapsbanden heb aangeknoopt met een Limburger, ben ik in de loop der tijden meer dan eens vanuit m’n geboortegouw helemaal dwars door het Vlaamse land gereden, teneinde de pracht en praal van de oostelijke provincie te mogen aanschouwen. Nee, niet dat onnozel bronsgroen eikenhout. Natuur is voor dieren, geef mij maar een terrasje in de stad. Daar ga ik dan genoeglijk glimlachend zitten en wacht, onder het genot van een frisse Duvel, geduldig op het heerlijke stoofpotje van de dwaze ree die zich een wijle tevoren in dat bronsgroen eikenhout heeft vastgelopen in het struweel. Zo moet dat, en niet andersom.

De ware schoonheid van Limburg laat zich ontdekken in de mensen. Wellicht heeft dat te maken met herkenbaarheid: West-Vlamingen en Limburgers hebben heel wat gemeen, uitgestotenen als zij beide zijn. Bescheiden, noeste werkers, met een aanleg voor bittere koppigheid én talent voor alcoholische losbandigheid. Kwatongen beweren wel eens dat Limburgers eigenlijk gewoon West-Vlamingen met een spraakgebrek zijn, doch dat is licht overdreven. Feit is dat West-Vlamingen keurig grommen en Limburgers zingen. Dat zingen is alleraardigst, maar het blijft uitkijken, want voor je het weet barsten die zingende Limburgers uit in carnaval, en carnaval is – daarin moeten we eerlijk zijn – eng.

De schoonheid van de Limburgers zit evenwel ook aan de buitenkant. Dankzij de onvolprezen weldaden der immigratie is daar een bijzondere fraaie mengvorm der menselijkheid ontstaan, met schier louter goden en godinnen, een visueel feestmaal van torso’s en tailles, vol wellustige welvingen en verfijnde elegantie. En het mekka daarvan heet Hasselt. In Hasselt zie je alleen maar mooie mensen – ik ben er telkens weer met gemak de lelijkste. (En voor u gaat lachen: dat ben ik in West-Vlaanderen níét – God zij dank voor inteelt.)

Vandaar dat ik zeer ontredderd ben door de lelijkheid die zich deze week in Hasselt als een openspattende kontzweer heeft verspreid in het maagdelijke broekje der gezellige democratie.

Hasselt, ich zal oech bedieme eever our lanke vitse.

 

KONT VAN DE WEEK

Die van Devon Macharis, het personage van Matteo Simoni in de deze week gestarte tv-reeks ‘Callboys’. Proficiat, kont.

Jazeker, proficiat, want in tijden waarin men – zo laat ik mij vertellen – op het internet de anatomie van de man tot in de kleinste details kan usurperen, blijken kwestieuze konen een bijzondere aantrekkingskracht uit te oefenen. Hihi en hoho en zo.

Ja, Vlaanderen pubert.

 

AFSCHEID VAN DE WEEK

Je snapt er het begin niet van. Een kerel – knaap – van negentien die sterft als een hond, achter een struik. In Gent. Niet in Aleppo, Raqqa of Kinshasa. Ook niet in Charleroi. Gewoon, in Gent, Vlaanderen, welvaartsstaat. Achter een struik, in een tentje, van honger en dorst.

Jordy stierf na een val. Dwars door alle vangnetten heen. Geen mazen fijn genoeg. Meerderjarig, minvermogend. Dodelijke combinatie. Er is nu eenmaal een moment waarop de wereld, die goeiige zorgzame wereld, je loslaat. Ook als jij jezelf niet vast kunt houden. Daar ga je dan. Fladder, knaap, fladder.

Niemand hoorde de doffe klap.

Groots was het kleine gebaar van Jef en Véronique. Waar wij wegkeken, of hooguit speurden naar onschuldige schuldigen, daar deden zij – militairen, begot, geen priesters of excellenties – wat de eenvoud van het hart ingeeft: een oproep tot medemenselijkheid. Schenk iets voor een waardig afscheid, na een onwaardige dood. (Zoveel schoons verdient een mooier woord dan het spuuglelijke ‘crowdfunding’ – treed aan, taalgymnasten.)

Ze waren met honderdvijftig, donderdag, in Ninove. Bedremmeld geschuifel, wat gekuch, een groet. Enkele woorden die wrongen, en wrevel onderhuids. Des mensen, desondanks. Immer kleine parade van de onmacht.

Het zal niet niet meer gebeuren. Het gebeurt aldoor, het gebeurt nú. Kijk om u heen. En let daarbij vooral op de onzichtbaren.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Dank je wel voor deze schitterende column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: