Skip to content

Column 636

September 24, 2016

BEKENTENIS VAN DE WEEK

Een enkele keer verval ik in oude gewoonten, en vrijwel meteen weet ik waarom het oude zijn. (Vervolgens spreek ik mezelf bestraffend toe.)

Dinsdag was het weer eens zo ver: zappend struikelde ik binnen bij het redelijk befaamde één-praatprogramma ‘Van Gils & Gasten’, alwaar nét Karen Damen was aangeschoven, een uit het Antwerpse afkomstige meesteres der vermomming die onder meer, in ruil voor een rijkelijke vergoeding, vijftien jaar lang gedaan heeft alsof ze twaalf was en tegenwoordig, de maatschappelijke bewustwording ter wille, in een tv-docusoap doet alsof ze arm is. Dat kan een interessant gesprek worden, bromde ik even argeloos als hoopvol.

“Toon ’m eens, de ring”, kwam presentator Lieven Van Gils staalhard binnen. De ring? Was die niet, zo vroeg ik me enigszins vertwijfeld af, samen met Gollem in het vuur van de Doemberg gevallen? Blijkbaar niet: Karen stak een handvol gespreide vingers uit, de camera zoemde erop in. Men zag een ring, ik de bui al hangen. En jawel, daar kwamen reeds De Kiekjes. “Een sprookjesachtig decor hé, Karen”, analyseerde Van Gils vlijmscherp. Karen kon niet anders dan bevestigen. Waarop de presentator genadeloos vaststelde: “Volgens mij zit je in de zevende hemel.” Er was geen ontkennen aan, gaf Karen toe. Rijp voor het nekschot, dacht Van Gils, en hij slingerde z’n gast de Vraag Der Vragen in het gezicht: waarom haar ex-collega Josje niet was uitgenodigd op het feest. De natie deed even alsof ze de gespecialiseerde tijdschriften en krantenpagina’s en websites nog niet had geraadpleegd, en hield de adem in – ja, waaróm toch? Omdat, zo piepte Karen, het feest in het buitenland was, “en dan moet je keuzes maken”.

En tóén gebeurde het: de presentator vergat door te vragen. Waarom díé keuze? Waarom Josje niet en Treesje Troelala wel? Heeft Josje in haar rapen gescheten? Welke stront was er aan de immer roze knikker? Heeft Josje misschien geprobeerd haar lief binnen te doen? Of ooit eens haar lippenstift gebruikt? Of stínkt Josje gewoon een beetje, in het buitenland? Vragen, vragen, zoveel vragen, en ik bleef op m’n honger zitten. Triest zapte ik naar een documentaire over de vraag waarom de internationale energielobby het gebruik van het metaal thorium om energie op te wekken tegenhoudt.

Ik wéét het: nee, ik hoef niet te kijken, en ja, er zit een knop aan m’n tv. Maar mag het, qua laatavondprogramma op kosten van de samenleving, een tíkje meer zijn dan een mondvol gebakken lucht? En als ik herkauwers wil zien, zap ik wel naar PlattelandsTV. Meuh.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Hoe heilzaam is partijdiscipline?

Ik zat het me af te vragen terwijl ik de beelden van Hendrik Vuye en Veerle Wouters aanschouwde, zoals ze daar zaten, op het strafbankje, helemaal achterin, in het parlementair halfrond. In één klap de zwijgende minderheid, nadat ze uit de N-VA waren gestapt. Two lonely cowboys. Ergens tussen Bonnie en Clyde, Liebknecht en Luxemburg, en Gert en Marlèneke in.

Eigen schuld, dikke bult, menen watchers van de harde lijn. Je spuit niet ongestraft publiek kritiek op de partij waartoe je behoort. Net zoals je niet ongestraft publiek kritiek spuit op de baas van het bedrijf waarvoor je werkt. Dat vind ik een manke vergelijking. Publieke kritiek op je broodheer is iets anders dan publieke kritiek op de res publica. Het eerste is onvoldoende en derhalve zinloos, het tweede is noodzakelijk en dus zinvol. Valt het openbaar debat weg, dan rest ons slechts stilzwijgendheid onder het cynisme der brute macht.

Ook voor de partijen zelf – waar men makkelijkheidshalve de ene hardopdenker de huisideoloog noemt en de andere een vuige dissident – lijkt me zo’n publiek meningsverschil heilzaam. Zelfreinigend. Spindoctors en politieke journalisten zullen zeggen dat kiezers een ruziënde partij afstraffen, en wie ben ik om zulke slimme lieden tegen te spreken, maar de verkiezingen zijn, althans in de ogen van de kiezer, nog heel veraf. Minstens nog een paar miljard euro.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Bedoelde je een Vuyge dissident?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: