Skip to content

Column 638

October 8, 2016

CITAAT VAN DE WEEK

“Hij heeft beloofd dat hij me niet meer zal slaan.”

Aldus sprak deze week, in de genadeloos gespecialiseerde media, Elke, een vrouw die aan de anonimiteit is ontstegen sinds ze zich begon te bekwamen in broekloos vertier met de befaamde mediakrijger Dimitri Bontinck. De genaamde Elke deed de uitspraak ter herbevestiging hunner relatie, die zowat een maand geleden een roemloze dood was gestorven in een spervuur van openbare wederzijdse beschimpingen.

‘Hij heeft beloofd dat hij me niet meer zal slaan.’ Herlees de zin en voel hoe uw hart ineenkrimpt.

We kennen er wellicht meer dan we beseffen, mannen die hun vrouw slaan. Ze zitten misschien niet aan onze feestdis, maar wellicht wel in onze stamkroeg of sportclub. Ze blinken. Hebben praatjes. Een wijkende haarlijn. Een kwaaie dronk. De mannetjes.

We kennen er wellicht meer dan we beseffen, vrouwen die hun man tot razernij drijven. Glimlachende meesteressen der vernedering. De tong vlijmscherp, het zwijgen dodelijk. In een zucht van koel naar krols – en terug. Prijswijfjes.

Hij belooft dat hij niet meer zal slaan. Zij belooft dat ze niet meer zal vreemdgaan. Beloven om te heroveren – de vrouw, de vrijheid. Alles om niet af te gaan, alles om recht te staan, alles, gelijk wat, gelijk waarvoor. De mens liegt z’n eigen waarheid bijeen.

Deze en andere gedachten overvielen me bij de vrijspraak voor Bernard Wesphael, eergisteren voor het hof van assisen in Bergen. Behoudens cassatieberoep is de heer Wesphael nu een man die niet schuldig is aan de dood van z’n vrouw – bij gebrek aan beter, stellen we het in deze contreien met de mensenwet. Ook hun leven (en haar schamel sterven) werd breed uitgesmeerd over de daartoe bestemde kolommen. Even ongevraagd als onvermijdelijk. De dood heeft hen genadeloos uit de anonimiteit getild.

Niets is krachtiger dan de dood. Wel vindt hij soms z’n evenknie in de domheid.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Echt, Gent?

Wat was dat een triest spektakel, donderdagavond. Een bouwpromotor die een verloederd pand aan de gerenommeerde Graslei op indrukwekkende wijze heeft gerenoveerd, viert zulks met een al even onbescheiden feestje aldaar. Dat is niet naar de zin van enkele progressievelingen, die oproepen tot ‘partycrashen’, een hip woord voor pesten. Zowat duizend mensen laten weten dat ze daaraan willen meewerken, doch velen realiseren zich even later dat ze op datzelfde moment voor hun tv zullen zitten om naar ‘Callboys’ te kijken of in Antwerpen zullen zijn om Justin Bieber toe te juichen. Blijft over: een meute van enkele tientallen warhoofden. Het resultaat: baldadigheden. Zo, de directe democratie heeft weer eens gezegevierd.

Als die progressieve jongens en meisjes donderdagavond érgens hadden moeten staan, dan was het aan het stadhuis. Voor een symbolische actie – ik zeg maar wat: een strop rond de nek van een pop die de geliefde burgervader moet voorstellen, en hop, laat ’m bengelen, onder het zingen van een lekker links strijdlied. Of partycrash eens een gemeenteraad, wakkere strijders.

Het allerschandaligste, evenwel, aan de hele bedoening was een uitspraak van ene Jacqueline, tegenover een verslaggever van de redelijk befaamde krant ‘De Morgen’. Ze schraapte haar revolutionaire keel en kraste: “Wij willen niet dat Gent Brugge wordt.”

Pardon?

Nu wordt het persoonlijk, Jacqueline.

Al van voor de oorlog woon ik in Brugge. Zeker, het is er soms druk. Vooral ’s zomers, met die miljoenen toeristen die hun geld achterlaten voor de mensen in Brugge. Neringdoenden, je weet wel, Jacqueline, lieden die niet te beroerd zijn om te ondernemen, om een lening aan te gaan, om risico’s te nemen, om zo banen te creëren, en finaal zelf ook in hun eigen onderhoud te voorzien. Maar, Jacqueline, in al die zomerse drukte vind ik in de kleine stad die Brugge is nog genoeg rustige plekjes waar ik op m’n gemak achterover kan leunen en bij een glas bier genoeglijk kan mijmeren over m’n volgend glas bier.

Die plekjes zijn er ook in Gent, Jacqueline. Leef en laat leven.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. jVa permalink

    alweer een bescheiden prachtcolumn meneer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: