Skip to content

Column 640

October 22, 2016

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Ik ben een probleemdrinker.

Althans: soms. Er zijn weken waarin ik meer dan 21 glazen drink, en dat is volgens het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs de grens. (Ik zou er eigenlijk bij moeten vertellen dat het hier vakantieweken betreft, maar ik durf niet omdat ik bang ben dat m’n werkgever uit oprechte bekommernis om m’n gezondheid het aantal vakantieweken terugschroeft.)

Nu moet je met grenzen altijd een beetje uitkijken – wie het hele jaar door per week twintig glazen drinkt, is strikt gezien dus geen probleemdrinker? – maar het is wel goed dat de kwestie van tijd tot tijd onder de aandacht wordt gebracht. We verdringen nu eenmaal graag, onder het genot van een welverdiend glas bier. En maken over drankmisbruik al te vaak slechte grappen. Zoals ik, nu.

Nog niet zo lang geleden was ik op een feestje van iemand die “twintig jaar scheiding van Koning Alcohol” vierde. In het Brugs Biermuseum. Iedereen volop aan het gerstenat, behalve zij – de enige verdwazing die ze zichzelf gunde, waren de endorfines die vrijkwamen door de pijn wegens al te lang op al te hoge hakken. Aangezien ik de volgende dag diende te schitteren op de redactie (en zulks, geachte werkgever, vanzelfsprekend immer voorrang krijgt), verliet ik het pand enigszins voortijdig en droefgeestig, en verdacht nuchter. Onder het huiswaarts fietsen overdacht ik de kwestie. Voor mijn geestesoog verschenen de beelden van het mooie jonge meisje dat zij was geweest, het mooie jonge meisje dat gaandeweg vele middagen, avonden en nachten in de kroeg was gaan slijten en finaal was bezweken in de sterke armen, de immer krachtiger greep van Koning Alcohol. En niemand had het gezien en zij die het wel hadden gezien hadden gezwegen en zij die niet hadden gezwegen hadden gefluisterd en het gefluister werd steevast overstemd door de gezelligheidsdreun in de kroeg.

En buiten weerklonk slechts het schonkig schouderophalen.

 

CITAAT VAN DE WEEK

“Alex sierde niet langer de screensaver van haar smartphone.”

Aldus sprak, deze week in deze krant, “iemand” in een verhaal over de stukgelopen relatie van de gewestelijk befaamde podiummeesteres Natalia – die ik vanop deze plaats oprecht sterkte toewens, want stukgelopen relaties zijn nooit een pretje en Natalia is tenslotte toch ook al 35.

Die “iemand” – zo werd die in het verhaal letterlijk genoemd – moet een heel bijzonder iemand zijn, en wel om twee redenen. Eén: weinig mensen spreken zo. Gewone stervelingen zeggen ‘Zijn foto stond niet meer op het schermpje van haar telefoon’, influencers en millennials wringen er – noblesse oblige – enkele Engelse termen tussen, maar slechts de ware kunstenaar gebruikt in deze context het woord ‘sierde’. Twee: wie weet welke foto er op je telefoonschermpje staat, behoort tot je intieme kring, en wie dat vertrouwen schendt om een verhaal over een stukgelopen relatie te voeden, is een rat. En we weten allemaal wat ratten doen als het schip zinkt.

Dus, Natalia, kijk eens goed om je heen en ga na wie uit je intieme kring sinds het stuklopen van je relatie wat afstand heeft genomen, minder wipperig tegen je aan komt schurken, minder joligheidjes en tatoeagetips met je deelt. Spreekt hij of zij een taal die je een beetje doet denken aan die van personages uit het oeuvre van Louis Couperus of aan die van De Rode Ridder, dan weet je wat je te doen staat: verdelgen.

 

FOTO VAN DE WEEK

schermafbeelding-2016-10-21-om-15-04-16

Kijk, een gelukzakje.

Het is negen jaar, het heeft de Russische bombardementen op Aleppo overleefd, en nu ligt het in een, nou ja, ziekenhuis.

Kijk. Kijk goed. Wat ziet u in die ogen?

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: