Skip to content

Column 645

November 26, 2016

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Veel valt er niet te vieren, als je 91 wordt en niemand meer herkent.

Je wordt 91 omdat je niet op je negentigste gestorven bent. Je leeft, in luiers. In een doolhof, waar woorden verloren lopen en de tijd gesmolten is. Waar verwachten verschrompeld is tot wachten. Op niets.

Hij is deze week 91 geworden. (Ooit reus, gigant aan wiens hand ik meeliep, het zinderende stadion in. “Mijn petekind”, zei hij tegen de man die de kaartjes controleerde. Zijn woord volstond – ik mocht erin zonder kaartje.) En ‘ze’ hebben iets gedaan, voor z’n verjaardag, in het tehuis. Zo gaat dat nu eenmaal. Zo zijn ze nu eenmaal, de mensen die voor je zorgen.

Die mensen waren donderdag in Brussel. Om duidelijk te maken dat het zo niet verder kan. Dat deden ze waardig – geen ramen aan diggelen, geen auto’s in de fik, geen stenen naar agenten, geen politici aan de galg. Noem het niet langer Witte Woede, mensen in Brussel, noem het Wandelen voor Waardigheid. Want daar gaat het finaal om: om waardigheid. Ónze waardigheid.

Jawel, waardigheid. Op Twitter las ik commentaren op de protestactie, snerende, beschamende commentaren – bijna uitsluitend anoniem, natuurlijk. Bitter dacht ik terug aan de verhalen van een trouwe klant in m’n stamkroeg. Hij deed nachtdiensten in een palliatief centrum. Veelal onderbemand, vaak hulpeloos, aldoor verdringend. Morbide humor als reddingsvest, achteraf verdwazing zoekend in het glas. De schrijnende werkelijkheid na zonsondergang. Het sterfhuis van de waardigheid.

 

GOED NIEUWS VAN DE WEEK

Pol Van Den Driessche wil burgemeester van Brugge worden.

Ja, dat is goed nieuws. En wel hierom: Pol Van Den Driessche is een schrijver (Moord in de Senaat! Mysterie in Laken! Motief: Haat!) en schrijvers beschikken nu eenmaal over een grote verbeeldingskracht en een onverdroten toewijding, twee kwaliteiten die de samenleving zeer ten goede komen. De mensen van Brugge kunnen alleen maar hopen dat de schrijver Pol Van Den Driessche het haalt en de stad even bekwaam bestuurt als hij dat jarenlang heeft gedaan bij het succesvolle Cercle Brugge.

 

BRIEF VAN DE WEEK

Aan de wolf van Wallonië

poste restante postkantoor Place Communale 5 6950 Nassogne België

 

Beste wolf,

ik weet niet of je deze brief ooit onder ogen krijgt. Wolven hebben het steevast bijzonder druk met in leven blijven en zijn bijgevolg doorgaans niet zo tuk op gemeentepleinen, zodat de kans wel heel klein is dat je even in het postkantoor binnenloopt om, een elleboog nonchalant op de balie leggend, te informeren of er fanmail is. Het weze je vergeven. Een mens kan leven op hoop, een wolf niet.

Je bent dus in de bossen rond Nassogne gezien. Niet door een bang kind met iets te veel fantasie, maar door geoefende jagersogen. Wellicht ben je zeer geschrokken van dat nieuws, want wolven huldigen geheel terecht het adagium ‘pour vivre heureux, vivons cachés’, in hoofdzaak omdat ze niet beschikken over vuurwapens. Doch dat je gezien bent, mag je niet verbazen: de mens is namelijk niet volstrekt achterlijk. Hij heeft in de omgeving van Nassogne fokkerijen van herten, scharrelvarkens, schapen en stieren neergepoot en sluit derhalve niet uit dat jij in de buurt rondsluipt met een Michelingids in je achterzak. Enige waakzaamheid, beste wolf, is dus geboden, want in Nassogne heeft men een hekel aan tafelschuimers.

Hoewel ik even hard uitkijk naar beelden van je in de Ardennen als een kind naar dure rommel van Sinterklaas, is het mijn vurige wens dat je spoorloos blijft. Ardennezen zijn geen doetjes en de zenuwachtigheid die in de provincie opborrelde nadat de jongste maanden enkele doodgebeten schapen waren aangetroffen, zou je danig parten kunnen spelen – zelfs al blijkt nu dat de schapen zijn doodgebeten door honden, de gore smeerlappen. Blijf spoorloos, beste wolf, blijf onzichtbaar, blijf ongrijpbaar fascinerend in onze verbeelding. Een fraaier cadeau kun je ons en jezelf niet schenken.

Met gehuilde groet,

Je huiverende fan

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: