Skip to content

Column 647

December 10, 2016

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Dries Mertens is een sukkelaar.

De kleine aanvaller verdient bij Napels 2,2 miljoen euro per jaar. Een habbekrats. Zakgeld, vergeleken met wat collega-internationals als Kevin De Bruyne en Eden Hazard voor hun kunstjes incasseren, en wisselgeld als je ’t vergelijkt met het salaris van Hij Die Zichzelf Bewondert.

Nu, dat vindt Dries Mertens duidelijk niet erg. Hij blijft, op z’n negenentwintigste, als een dartel veulen door de wei draven en huppen en, wanneer hij een doelpunt heeft gemaakt, met z’n handjes hartjes vormen als een kind van acht – op de tribune en in de huiskamers slaat menig meisjeshart een telletje over.

Ook wij vinden dat duidelijk niet erg. De met veel tromgeroffel aangekondigde ‘Football Leaks’ hebben amper een rimpeltje in ons gemoed veroorzaakt. Voor onze part verdient Dries Mertens 200 miljoen per dag en Cristiano Ronaldo 200 miljard per minuut. ’t Is wat de zot ervoor wil geven, hé? En zo weinig mogelijk belastingen betalen, dat mag, hé? En we zouden er zelf toch ook geen neen tegen zeggen, hé?

Het volk wil brood en spelen. Zo coulant als het is voor de spelers, zo genadeloos is het voor de bakkers.

 

GILD VAN DE WEEK

Het rechtersgild.

In België zijn ze wereldvreemd, in Nederland knettergek. Althans, volgens de veroordeelden, respectievelijk namens de N-VA Theo Francken en namens vooral zichzelve Geert Wilders.

Je mag, zo begrijp ik uit de bevlogen reacties op die uitspraken, zoiets niet zeggen over de rechterlijke macht, omdat je daarmee aangeeft de scheiding der machten en bijgevolg het algehele principe van de rechtsstaat niet te respecteren. En wie, als politicus, zoiets wél zegt, die moet niet verbaasd zijn als de burger dat dan óók gaat roepen, wat finaal uitdraait op de bestorming van de Bastille en standrechtelijke executies.

Ik vind dat je als politicus zoiets wél moet kunnen zeggen. Erg stijlvol is het niet, maar in het publieke debat valt duidelijke botheid te verkiezen boven slinks stilzwijgen. Dan weet de burger tenminste waar hij aan toe is, in het stemhokje. En wie de burger die duidelijkheid wenst te ontzeggen, die stelt zich mijns inziens boven die burger. Democratie is geen lusttuin voor moraliserende paternalisten en eloquente politiek correcten, maar een dagelijkse strijd om de stem van de straat.

 

RAOUL VAN DE WEEK

Niet Raoul Lambert – al hadden ze hem woensdagavond bij het amechtige Club Brugge nog goed kunnen gebruiken –, wel Raoul Hedebouw, de olijke communist en vogelaar. Voor al uw feestjes.

De heer Hedebouw maakte deze week z’n opwachting in het befaamde pretpark ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en de daverende lachsalvo’s waren van dien aard, dat men het in Aleppo hoorde donderen. In Aarschot, daarentegen, sloeg de verzuringsgraad toe, tot ver achter de oren van Gwendolyn Rutten. Terstond schreef de Open Vld-voorzitter een Scherp Stukje, waarin ze, net niet in naam van de slachtoffers van Vadertje Stalin, de aanwezigheidspolitiek van de heer Hedebouw in kwestieus tv-programma krachtig aan de kaak stelde – als volbloed liberaal kon mevrouw Rutten zulks evenwel natuurlijk niet verbieden.

De voorzitter is een zeurpiet. Linkse mensen zijn – zie ook Michel Daerden en Louis Tobback – doorgaans vermakelijk gezelschap, uiterst linkse mensen zijn uiterst vermakelijk gezelschap. Dat heb ik meer dan eens mogen vaststellen in mijn stamkroeg, alwaar een bonte waaier aan Roden vertoefde, van de volgevreten salonsocialist tot de rabiate papenvreter. Dan volstond het dat ik een onschuldig zinnetje in de groep gooide, en bám, ambiance gegarandeerd. Ik zei bijvoorbeeld ‘De Wever is geen uil’ of ‘De katholieken hebben in Vlaanderen veel goeds gedaan’, waarna ik nonchalant achteroverleunde, zijdelings een verse verfrissing bestelde en genoeglijk mijn handen warmde aan de stoom die uit de Rode oren spoot.

En dan had ik nog niet eens gezegd dat hij maar een sukkelaar is, die Dries Mertens.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: