Skip to content

Column 650

January 14, 2017

VERZOEK VAN DE WEEK

Heb een beetje medelijden, alstublieft.

Wanneer u dit te lezen krijgt, gaat het hopelijk al wat beter met me, maar nu, terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben, tolt mijn hoofd verschrikkelijk. Ik heb namelijk net de goedgekeurde hervorming van het secundair onderwijs doorgenomen – een vereenvoudiging van wat thans bestaat.

Let wel, dat die hervorming is goedgekeurd, is op zich al een half mirakel. Maandag heette het nog dat de kans op een akkoord klein was – “niet meer voor deze legislatuur”. Een mens vraagt zich af welke toverfee deze week welk magisch poeder heeft gestrooid op de hoofdkussens van de onderhandelaars. Ik acht onderwijsminister Hilde Crevits tot veel constructiefs in staat, maar niet dat ze zich bij nachte, slechts gehuld in een pinkelend, van vleugeltjes voorzien maillotje en ballerinaatjes, namens CD&V in de slaapkamers van Open Vld en N-VA heeft gewaagd en met haar wonderlijk stafje heeft gezwaaid. Anders gezegd: benieuwd wie straks wat ter compensatie krijgt, in ruil voor de ja-stem.

Feit is dat de drie betrokken partijen welhaast unisono in een gelukzalig gejodel zijn uitgebarsten. De schoolse opleiding van onze puisterige jeugd is dus voor vele jaren verzekerd van een kwaliteit die de rest van Europa ons gifgroen benijdt. Rest nog dat ene kleinigheidje: het akkoord omzetten in de praktijk.

Heb dus maar ook een beetje medelijden met alle leerkrachten en schooldirecties in Vlaanderen.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Zover hebben ze ons dus gekregen.

Eerst was er de president. Tijdens z’n laatste speech in functie, in z’n thuisstad Chicago, hield Barack Obama – de coolste wereldleider ooit, na Daniel Day-Lewis in ‘Lincoln’ en Harrison Ford in ‘Air Force One’ – het niet droog, toen het publiek z’n lof aan first lady Michelle beantwoordde met een staande ovatie. Een zakdoek belette een dijkbreuk in de presidentiële ooghoeken, waarna Obama z’n inwendige swagger hervond – relax, baby, be cool – en naar goede gewoonte zo ingetogen mogelijk glunderde.

Een dag later was het de beurt aan de vicepresident. Die werd in één klap helemaal glazig, toen hij plots te horen kreeg dat Obama hem de Medal of Freedom zou toekennen, de hoogste presidentiële onderscheiding die een burger in de VS kan krijgen. Joe Biden keerde zich even af van het toneel en greep naar een zakdoek. Enkele tellen later stond hij, de ogen in een voetbadje, danig beduusd naar een onbestemd punt in de zaal te staren, terwijl Obama hem decoreerde. Zie mij hier nu, dacht hij ongetwijfeld, daarvoor moet een mens begot 74 zijn geworden, het kinderlijk bleiten nabij – hey, Joe.

We zaten ze aan te kijken, die beelden van de tot tranen toe bewogen president en vicepresident, acht jaar lang schouder aan schouder op het slagveld van de wereldpolitiek, en we slikten een piepklein kropje door – om meteen erna meesmuilend ‘mmmmmmjah, polletiekers é: theater’ te mompelen en ons terug te plooien achter onze verdedigingslinie van schouderophalend wantrouwen en gepantserd cynisme. Want, ach, laten we eerlijk zijn: tranen doen komen, zo moeilijk is dat niet. De eerste de beste knoeier kan het na een jaartje toneelschool en een psychopaat moet er zelfs geen ui voor pellen.

Ja, zover hebben ze ons dus gekregen.

Die ‘ze’ heten niet noodzakelijk Barack of Joe of godbetert Donald, maar evengoed Bart en John en Gwendolyn en Kris en co. Dag na dag glijden ze als slangenmensen langs de waarheid. Ze breken hun woord niet, ze verwerven voortschrijdend inzicht. Ze beloven niet, ze schetsen contouren van mogelijkheden. Ze engageren zich niet, ze onderzoeken de matrix. Ze liegen niet, ze timen hun waarheid.

Hun waarheid, jawel. De waarheid bestaat niet. De waarheid heeft nooit bestaan. De waarheid is iets voor goedgelovigen. Een gezelschapsspel, dat is de waarheid. Feiten zijn pionnen, de dobbelsteen heet overtuiging, het reglement verzin je achteraf. Prettige middag, jongens en meisjes, speel maar lekker.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: