Skip to content

Column 653

February 4, 2017

GARANTIE VAN DE WEEK

Dit is, op deze ene zin na, een voorts honderd procent gegarandeerd Donald Trump-vrije column. U verdient het.

 

VRAAG VAN DE WEEK

Wat als de moslims nu eens een omgekeerde ‘Tournée Minérale’ zouden doen? Gewoon een maandje keihard in de alcohol vliegen en ons dan vertellen over het beleefde genot en de aangerichte schade. (Ik weet niet wat de Koran zegt over zondigen voor het goede doel, maar ik vermoed dat Allah een oogje zou dichtknijpen. Opperwezens zijn ongetwijfeld veel menselijker dan Hun woordvoerders en speechschrijvers.)

Het zou ons, zo wed ik, een boeiende, confronterende inkijk bieden in het chemische, sociale en emotionele gevecht dat wij, potsierlijk gedecoreerde oud-strijders, al lang niet meer bewust leveren. Over die allereerste keer dat we ons tienerlijf danig vergiftigden en vervolgens de tollende kamer, de benauwende auto of – oeps – het argeloze lief onder kotsten doen we hoofdschuddend lacherig. Net als over de strapatsen sindsdien. Er wandelt er al eens eentje tegen een muur op, er fietst er al eens eentje een haag in, er dondert er al eens eentje van een barkruk. Ach, wat deert het? Een pleister, een ijspak, even naar de spoed – ’t is zo vergeten, toch?

Nee, dat is het niet. Integendeel. Het blijft almaar langer bij. Met het voortschrijden der jaren trekt de nevel van het moment weg en wordt het blikveld ruimer, het beeld helderder, het inzicht scherper. Doorgaans eerst – want makkelijkst – het inzicht in het gedrag van anderen. Net zoals die anderen eerst inzicht krijgen in jouw gedrag. En als je geluk hebt, delen ze dat inzicht met je. Noem het bezorgdheid, noem het vriendschap, noem het liefde.

Liefde, denk ik, is de ware reden waarom moslims geen alcohol drinken. Hun diepste verlangen: met vlinders in de buik bij Allah op de thee, hopend op meer.

 

VASTSTELLING VAN DE WEEK

Mijn kindje wordt dit weekend dertig.

Ze vergeeft me dat ‘kindje’ wel. Ze heeft er zelf twee en kent onderhand dat eerst wat onwennige, doch dra onweerstaanbare gevoel, dat ene, allesoverheersende, indringende besef: dit is voor altijd. Dit, hier, nu. En nu, en nu, en nu. Aldoor.

De beelden – nee, geen foto’s – die zich in je nestelen en versmelten tot een ontroerende film, een flou artistique van vertedering en bescherming en trots. Je hebt billen schoongeveegd, knietjes gekust, tranen gedroogd. Je hebt samen gespeeld, gezongen, getekend. Gefietst, gezwommen, gerend. Ruziegemaakt, gezwegen, bijgelegd. Losgelaten, nagekeken, opgevangen. Gewaarschuwd, gewaakt, getroost. En terwijl zij even niet keek, verdiept als ze was in haar spel, in zichzelf, glimlachte je, telkens opnieuw, nu eens gloeiend, dan weer bitterzoet, immer beseffend: ja, dit is voor altijd, ook voor na de dood – waaraan je niet wou denken, je eigen dood niet, en al helemaal niet de hare. Nog steeds niet. Nooit. En in dat niemandsland tussen altijd en nooit blijft ze mijn kindje.

Dus ja, ze vergeeft me dat wel. Plus: haar papa schrijft columns en tja, dan heb je het soms vlaggen, weet ze. Columnisten zijn nu eenmaal despootjes van papier. Ze vorderen herinneringen op, commanderen woorden, laten meninkjes marcheren.

Zo’n meninkje welde in me op na lezing van een stuk in het redelijk befaamde dagblad ‘De Morgen’, waarin een Britse sociologe ouders oproept om zich geen moer aan te trekken van al die ‘experts’ die opvoedkundige adviezen spuwen, teneinde het brein van het kind maximaal tot ontwikkeling te brengen en beschadiging te vermijden. “Handig advies? Het is gewoon een belediging”, zegt onderzoekster Jan Macvarish. Ik treed haar daarin bij – en níét omdat zij ook Jan heet. Wel omdat mijn volstrekt onwetenschappelijke bijdrage tot de opvoeding van m’n dochter er mede toe heeft geleid dat zij nu een sterke jonge vrouw is, met zelfkennis, wilskracht en – wellicht het allerbelangrijkste – het vermogen om heel graag te zien.

Mijn kindje wordt dit weekend dertig en ik glunder een beetje.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: