Skip to content

Column 659

March 18, 2017

CITAAT VAN DE WEEK

“Een vrouw kan prachtig zijn, maar een mooie paling is ook bijzonder.”

Aldus sprak, in een reportage deze week in het befaamde dagblad ‘De Morgen’, Jan Smit uit Volendam. Jan is, in tegenstelling tot wat u denkt, geen modellenscout. Jan is palingroker. (In Volendam is iedereen palingroker. Of muzikant – u kent ongetwijfeld The Cats, en BZN, en Jan Smit. (In Volendam heet iedereen Jan Smit.))

Men kan over dit citaat redetwisten. Men kan het denigrerend vinden dat een vrouw in haar esthetische verschijningsvorm wordt vergeleken met een paling. Doch dan gaat men voorbij aan de ziel van de Volendammer. En daar was het de reportage(reeks) om te doen: peilen naar de ware aard, de ware gemoedsgesteldheid van de Nederlanders, in aanloop naar de verkiezingen van afgelopen woensdag. Want laten we wel wezen: je leest zulks niet af aan de kreten die politici in de ether dan wel op Twitter gooien. Dat zijn ingestudeerde – ik schreef bijna: doordachte – dingetjes. Effectbejag, ingegeven door de roes genaamd peilingen. Voor de junkie die de politicus is zijn peilingen het shot, en verkiezingsresultaten de cold turkey. Keihard afkicken, terug naar de realiteit.

Die realiteit is in Nederland dat Mark Rutte straks, behoudens schielijk overlijden zijnerzijds, opnieuw zichzelf mag opvolgen. En dus lezen we dezer dagen ten derde male verhalen over de aan slaapverwekkendheid grenzende gewoonheid van deze liberale excellentie. Hij heeft geen wijngaarden, geen olijfboomgaarden en geen seksleven. Hooguit speelt hij weleens een stukje piano, doorgaans in de beslotenheid zijner privévertrekken, een enkele keer in het openbaar – iets van Schubert, veel gekker moet het niet worden. Geeuw.

En dan lees je, op vrijdag in deze krant, plots dit: “Ik zou Mark Rutte wel een podiumbeest durven noemen.”

Huh? Podiumbeest? Hebben we met z’n allen de Herman Brood in Mark Rutte over het hoofd gezien? Heeft Mark het bekken van Elvis, de bek van Jagger, het kruis van Iggy, great balls of fire?

Je leest verder: het blijkt een citaat van Geert Bourgeois. De man wiens idee van rock-’n-roll een boterham met stiekem twéé plakjes kaas is. De man wiens podiumact zich beperkt tot speechen zonder stropdas. Je herademt. Het was ongetwijfeld maar om te lachen. Die dekselse Geert.

Die andere dekselse Geert schuift straks mee aan tafel, daar in Nederland, wanneer Mark Rutte de pionnen schikt. Hij zit in de hoofden. In alle hoofden. Her en der lees je daaromtrent bezorgde commentaren, vingertjes omhoog. Ruk naar rechts en zo, en foei. Dat snap ik niet. Mij lijkt het net heel gezond, dat zo’n Wilders in de hoofden gaat zitten. Je wil aan die tafel toch wakkere hoofden, en geen sufkoppen die smoren in eigen lof? Traag garen is voor palingen.

 

WOORD VAN DE WEEK

Woonstschennis.

Het is een gruwelijk woord. Van een lelijkheid die het woord ‘lelijk’ laat schitteren van schoonheid. Het is, zoals zoveel gruwelijke woorden, tevens een woord dat men weleens aantreft in juridisch-politioneel jargon. Daaruit spreekt vaak een armoede van denken, nauwelijks gecamoufleerd. Woorden, termen uit de tijd van pakweg Napoleon, die bij gebrek aan juridische lenigheid nog immer stram en strak in de houding pal staan en derhalve welhaast veroordeeld zijn om telkens weer de realiteit houterig achterna te hollen en nooit bij te benen.

Woonstschennis. Men ziet een weerloze voordeur waarop onverlaten zich hebben uitgeleefd met hamer en beitel en wie weet een handig huis-, tuin- en keukenkoevoetje. Een kind begrijpt: hier is iets niet in de haak – wellicht heel even de voordeur zelve. Een kind begrijpt: wie dit heeft gedaan, had van die deur de sleutel niet. Een kind begrijpt: wie de sleutel niet heeft, hoort daar niet thuis. Een kind is slimmer dan de wet.

Surrealisme hoort een kunststroming te zijn, geen samenlevingsvorm – zelfs niet om aldus zwervend volk beter te kunnen monitoren, zoals enkele bevlogen lieden opperden. De wetgever die dat niet inziet, bekent z’n eigen moreel failliet.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: