Skip to content

Vet noch cool

April 29, 2017

Een WhatsApp-groepje van mensen die elkaar brieven schrijven, zou dat bestaan? U weet wel, brieven, van die echte, op papier, ongelijnd, maar dan met stiekem zo’n hulpvel eronder waarop dikke zwarte lijnen staan, zodat de brief er finaal netjes uitziet, met een keurige interlinie, en zonder regels die lijken te dansen op lsd. De ontvanger opent de envelop, aanschouwt de bladspiegel en beseft: de afzender is een evenwichtig persoon, geen waanzinnige die mij naar het leven staat.
Er zijn mensen die, teneinde niet waanzinnig te lijken, bij het schrijven gebruik maken van een meetlat, die ze regel na regel een weinig naar beneden schuiven. Men herkent ze aan hun rare f’en, g’s, j’s p’s, q’s en y’s – trieste puppy’s met een gecoupeerde staart. Zulke mensen blijven hun hele leven veertien. Hou daar rekening mee, als u ze ontmoet – ze giechelen en gillen niet om u te pesten, wel uit onvermogen tot nuance. (Let wel: dat zijn vaak de gevaarlijksten.)
Wellicht, beste lezer, vindt u m’n initiële vraag over dat WhatsApp-groepje redelijk onnozel. Tot u beseft dat we tegenwoordig sms’jes sturen om te melden dat we een mail hebben gestuurd. Sms’jes, bovendien, waarin we de taal dingen aandoen die ons voor het Internationaal Strafhof in Den Haag horen te brengen.
Zorgvuldigheid is vet noch cool. Mede daardoor gaat manuele briefschrijverij danig teloor.
Daarom: koester de amechtige epistels in uw bezit, schaam u nooit voor die welke u anderen hebt geschonken. In een vlaag van helderheid hebben een vriend en ik ooit brieven die we van elkaar hadden gekregen gefotokopieerd en de kopieën aan de auteur geretourneerd. De vriend is al vele jaren dood, onze somtijds aandoenlijke correspondentie is blijvend herenigd. Ik doorblader die weleens. Balsem.
De vraag over het WhatsApp-groepje welde in me op toen mij deze week een brief bereikte van een 82-jarige dame. Daarin verontschuldigde ze zich voor haar ontoereikende kennis van “www.be”, waardoor ze wel verplicht was om pen en papier te gebruiken.
De verontschuldiging was even overbodig als ontroerend – ik pinkte een emoji weg.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: