Skip to content

Gekke dingen

May 20, 2017

Wat voor mens wordt het? Of juister: wat voor mens zal het blijken te zijn?

Nu ligt het daar, schattig verpakt, te glimlachen. Het vult de dagen met glimlachen, slapen, eten en verschoond worden. Een enkele keer krijst het – doorgaans ’s nachts, als jij probeert wat slaap in te halen. Mopperend ga je kijken, vertederd kijk je het aan, zoals het daar ligt, met z’n lelijk smoeltje vol traantjes. Kleintje toch, denk je, kom hier. Het lijkt bijna niks, maar het is al heel wat. Wat precies, dat weet je nog niet. Je zult dat ontdekken. En niet.

Zo is het ook met jou gegaan. Je was al van alles, maar je wist het nog niet. En je ouders al evenmin. Hebben zij ontdekt wat voor mens je eigenlijk bent?

Er blijft niet veel verborgen. Alleen het allerbelangrijkste.

Dat het groot of klein is, dik of dun, slim of lief, lui of moe: dat alles wordt zichtbaar. Nu eens ‘heel z’n vader’, dan weer ‘als twee druppels haar moeder’, een enkele keer ‘precies nonkel Jef’. Daar doen we het mee. We leggen foto’s naast elkaar, vergelijken herinneringen en besluiten. Gerustgesteld. We kunnen niet zonder referentiekader, en blijven er liefst binnen. Zodra we er ons buiten moeten begeven, dient de argwaan zich aan. En de angst.

De argwaan, ach. Het lijkt niet op mij, nou en? Misschien is ’t een voordeel. Misschien is ’t een gril, dat hoor je namelijk weleens, dat de natuur gekke dingen doet met genen. Met zo’n misschien valt te leven.

Met de angst amper. De angst dat je kind een mens blijkt die z’n plek in de wereld niet vindt. Omdat de wereld wreed is. Verstoot. Je betrapt jezelf op hoop. Hoop dat je kind hetero is, want dat maakt het leven nu eenmaal veel makkelijker, niet? (Nee, maar hoop is blind.) En als dat niet zo is, hoop je op een andere wereld. (Ik zei het al, hoop is blind.) Voor jezelf maakt het niet uit: wat je kind ook is, je zult het altijd graag zien. Toch?

Je kind kan pedofiel zijn. En het je nooit vertellen. Omdat dat het allerbelangrijkste is. Daarom is het goed dat er nu een hulplijn voor pedofielen is. Goed voor alle kinderen, en hun ouders. Negeren hebben we al geprobeerd.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
 1. Evert Nijdam permalink

  Een mens is meer dan zijn seksuele gevoelen. Deze staan niet vooraan in het dagelijks leven. Wie een ander geen kwaad doet of zelfs help is een goed mens. Wie schaad als is het mondeling doet geen goed.

  Pedofielen zijn mensen, zo leven ze zo voelen ze en zo handelen ze. Het is dat we afspraken maken in de maatschappij genaamd wetten. We accepteren dat en houden ons eraan. Wie dat niet doet moet tot verantwoording worden geroepen als dader, niet als mens.

  Wie niet handeld maar graag anders wil heeft hopelijk andere mogelijkheden in een rechtstaat en democratie. Deze wordt bewaakt door media die de waarheid van feiten en emotie scheiden hanteren.

  Op dit moment is het zo dat ik als pedofiel, geen hulp heb die ik nodig heb. (het blijft dader preventie), niet geaccepteerd word en dus geen sociaal leven heb. In angst moet leven omdat anderen soms hun haat en walging bot vieren op een minderheid.

  Laten we hopen op een beter toekomst in meer luisteren en het geven van hulp en ruimte.
  Ik ben tegen ALLE vormen van misbruik omdat dit levens verwoest. Daarom handel ik niet en help kinderen. DIT KAN.

  Omdat we mensen zijn,
  Evert Nijdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: