Skip to content

Papkind

June 24, 2017

Wat ik van korte broeken op het werk vind, wou ze weten. Ha!

Nog voor m’n inwendige brutaaltje guitig-samenzweerderig in een tv-camera kon blikken en Iets Stouts zeggen, onderbrak ze m’n droom om de Jani van de Redactie te worden: ze wou over deze belangwekkende kwestie enkele gedachten verzamelen voor een stuk dat ze zou schrijven. Ik zag de bui al hangen: mijn gefundeerde mening zou helemaal ondergesneeuwd raken, in een wereld waarin voornamelijk kwiek-artistieke jongelui van na de oorlog de dienst uitmaken. Troosteloos slofte ik naar m’n stoel en broedde venijnig op een reactionaire column.

Korte broeken op het werk zijn aanstellerig en contraproductief.

Althans, voor zover men met ‘werk’ bedoelt: tv kijken, radio luisteren, lezen, telefoneren, kwebbelen en op een toetsenbord tokkelen in een kantoorruimte met airco.

Wie zich daar aandient in korte broek, is een papkind. Een watje, dat deugd zou hebben van een goeie ouderwetse legerdienst – een vooroorlogs wintertje in pakweg Kassel, wachten kloppen, munitiedepots bewaken, speedmarsen lopen, en om de acht weken een weekend naar huis. Daar word je een echte kerel van. Nu stapt zo’n slapjanus uit z’n koele woonst in een koele auto en rijdt naar een koele redactie. In korte broek, want tjonge, anders overleeft hij het niet, hoor, die tweemaal tweehonderd meter die hij in openlucht moet slenteren.

’t Is ook ronduit contraproductief, zo’n korte broek op kantoor. De kortebroekdrager mag dan wel vleselijk op het werk zijn, in gedachten is hij elders. In z’n tuin, op een terrasje, aan zee, op Kreta, in Acapulco, eender waar, maar níét op het werk. Hij is, zoals hij daar onderuitgezakt in z’n stoel hangt, de blote benen uitgestrekt op een laag kantoormeubeltje, de armen nonchalant langs de rugleuning van de stoel bengelend, één beweging verwijderd van de volstrekte overbodigheid: de arm die vanuit de elleboog lui omhoog gaat, eindigend in een ten hemel wijzende wijsvinger, aldus een fris glas bier bestellend bij de net passerende hoofdredacteur.

Echte mannen in korte broek horen na het werk samen te douchen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: