Skip to content

Kaakslag

July 1, 2017

De zomervakantie is begonnen – men merkt zulks aan de regen – en dus breekt thans de examentijd voor de ouders aan. Maandenlang zijn zij in de weer geweest om een sluitend plan op te stellen voor hun nageslacht. Een plan waarin kwestieuze kwekelingen geen dag, wat zeg ik, geen moment lusteloos ruggelings in de divan duikelen en klaaglijk de gruwelijkste aller woorden uitstoten: ‘Ik verveel mij.’ Een kaakslag, dat zou het zijn. Een vernedering, het ultieme bewijs dat men als ooit hitsige verwekker van al die centimeters lamlendigheid schandelijk heeft gefaald.

En dus tekent men reeds in de aan de zomervakantie voorafgaande maand september de contouren ener welhaast militaire operatie uit.

Eerst een strategie. Men sluit niet-aanvalspacten met de schoonfamilie. Slaat op de eerste oudercontactavonden praatjes met wildvreemden die naar verluidt de verwekkers van een klasgenootje zijn, teneinde uit te vissen of zij aan de eigen hoge pedagogische normen voldoen – je moet er niet aan denken dat je kind een zomers weekendje doorbrengt bij naaktlopers of, erger nog, liefhebbers van schlagers. Gaandeweg vergaart men aldus medestanders, met wie desnoods uitwisselingsakkoorden te sluiten zijn.

Dan een begroting. Men rekent voor wat zo’n zomervakantie mag kosten. Gaat na waar uitgaven desgevallend deels dan wel geheel te boeken vallen onder eigen bedrijfskosten. (Van een gezinsreisje valt, met wat neoliberale humanitaire medewerking, al gauw een partieel beroepsgebonden verplaatsing te maken.) Men pluist vakantiekampbrochures uit, dicht het kind sportieve dan wel creatieve ambities toe – ‘Hoe kan je nu, zonder het te proberen, weten of je dat niet geweldig leuk vindt, Genderneutraal Breien?’ – en begint als een zitpenninghoer te lobbyen om het kind des zomers ergens enkele weken betaald te laten lummelen.

In december maakt men een tussenbalans op, in maart kruist men biddend de vingers, in juni blikt men in koortsangst vooruit: het Groot Examen begint – welke beoordeling krijgt men, van z’n kinderen, in september?

Van mij krijgt u op 2 september een nieuwe Hoofdzaken.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: