Skip to content

Gefluister

September 30, 2017

Er zijn almaar minder dingen die je niet hoort te zeggen, die niet worden gezegd. De enen juichen dat toe wegens weg met taboes en politieke correctheid en leve de vrije meningsuiting dedju!, de anderen trekken zich terug in een hoekje en treuren om de teloorgang der welvoeglijkheid. Ergens tussenin situeren zich de filosofen – zij vinden juichen en treuren hoofdzakelijk tijdverlies.

Er zijn ook dingen die je niet hoort te zeggen, die hooguit worden gefluisterd. Onder collega’s, bijvoorbeeld, of toch minstens mensen die zich in eenzelfde problematiek verdiepen. Ze fluisteren, maar wie goed luistert, hoort ze schreeuwen. Boos en machteloos. Ze fluisteren noodgedwongen. Omdat hardop spreken niet mag. Dweilen, ja, dat mag – met de kraan open.

Veelal werken die fluisteraars in de scharniersectoren van de samenleving: gezondheidszorg, veiligheid, justitie, onderwijs. Net daarom zouden we vaker naar ze moeten luisteren – zelfs al betekent zulks dat we zelf even moeten zwijgen. Dan zouden we horen dat hun gefluister veelal de kern raakt van wie we zijn, dwingende vragen stelt over de keuzes die we maken en de gevolgen daarvan. Dwingende, ongemakkelijke vragen. Over ethiek.

Zo was er deze week jeugdrechter Inge Claes, die in het redelijk befaamde tv-programma ‘Radio Gaga’ op de vraag ‘Vind je dat sommige mensen geen kinderen moeten krijgen?’ hardop antwoordde: ‘Ik denk het wel, ik zie zo schrijnende situaties waarbij mensen niet eens voor zichzelf kunnen zorgen, dat je de vraag kan stellen of zij wel voor een kind kunnen zorgen. Of voor drie, vier of vijf  kinderen. En die situaties zijn er wel.’

De jeugdrechter is niet de enige die er zo over denkt. Voor u ‘Ja, de nazi’s ook!’ roept: het gebeurt al, het preventieve knipje. Discreet en zonder veel inspraak. Ter bescherming. Uit liefde, ja.

Het hoeft niet altijd uit liefde te zijn. Het mag ook uit doodgewone bezorgdheid. Een bezorgdheid die groot genoeg is om dit debat hardop te voeren. Iemand moet de stem vertolken van het leven dat er gelukkig nog niet is.

Of blijven we liever dweilen, mopperend over waterverspilling?

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Inderdaad, ik ben het helemaal eens met de jeugdrechter en dát heeft niéts met nazisme te maken!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: