Skip to content

Vunzigheid

September 30, 2017

Ik heb nooit een Playboy gekocht. In de tijd dat ik dat graag wou, durfde ik niet, en toen ik eindelijk durfde, was de goesting over. Wat zou je je tijd staan vergapen voor de etalage van een bromfietswinkel, als je thuis een prachtexemplaar hebt? Je lief was toch steevast de mooiste en de lekkerste, ha!

Er eentje doorbladerd, dat heb ik natuurlijk wel. Doorgaans bij kameraadjes die een oudere broer met weinig talent voor verstoppen hadden, een enkele keer bij mensen die het blad zomaar op de salontafel lieten slingeren – de progressieven van de jaren zeventig blijken de seksisten van vandaag.

Wij waren niet progressief, thuis. Wij lazen De Standaard. En sommige publicaties van Boekengilde De Clauwaert. Vieze boekjes kwamen er niet in. Er diende over ons zedelijk peil gewaakt, want wisten wij snotapen veel wat voor vunzigheid ons daarbuiten beloerde. Seksueel geperverteerden! (En socialisten, doch zulks valt buiten dit bestek.)

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik in m’n laatste jaar middelbaar bij wijze van kerstcadeau een exemplaar van Snoecks Almanak mocht ontvangen. Snoecks Almanak! Op de cover prijkte een gestroomlijnde jongedame in een weinig verhullend gewaad – men kon duidelijk zien dat kwestieuze freule hoogstwaarschijnlijk tepels had. Twee, zelfs, van de pronte soort. Binnenin trof ik nog meer lichtdrukmalen aan van lichamelijk bevoordeelde doch vestimentair benadeelde deernen. Mijn broek zakte af. (Op figuurlijke wijze.)

Een redelijke verklaring voor dit opmerkelijke geschenk werd mij niet gegund. Het bleef bij enig gegrinnik en geginnegap – een aloude familietraditie, wanneer de conversatie weleens zou kunnen uitdraaien op een ernstig gesprek over diverse vormen van broekloos vertier. Ik kan derhalve slechts vermoeden dat ik die Snoecks Almanak toen heb gekregen omwille van de artikels. Die waren overigens ook lang niet verkeerd.

Bij het overlijden van Playboy-baas Hugh Hefner is deze week het even einde- als zinloze debat over ’s mans zedelijk gehalte opgeflakkerd. Ik dacht slechts aan de jaren zeventig, en de vele kereltjes zonder bromfiets.

Advertisements

From → Uncategorized

One Comment
  1. Jan Podevijn permalink

    Schitterend !!

    Sent from my iPhone

    >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: