Skip to content

Gewoon

November 18, 2017

Het opvallendste aan de gebeurtenissen op het Brusselse Muntplein was natuurlijk dit: dat een kereltje van achttien dat niks bijzonders te melden heeft op Instagram 600.000 volgers heeft.

Vargasss92, zoals kwestieus kereltje zich aldaar laat noemen, redt geen op exotische stranden aangespoelde vinvissen, schildert geen onmogelijke ballen wonderlijk in deze of gene bovenhoek, draait niet genderdisruptief met z’n kont. Hij klimt al eens in een boom, speelt wat met de hond en rijmelt een eind weg. Daarvan laat hij beelden zien. Meer is het niet. Ongemeen boeiend, vinden 600.000 jongelui.

Als dat al iets bewijst, dan wel dat mensen zoals ik er geen hol meer van snappen. Mensen zoals ik zijn oude zakken. Die nog geloven dat alleen het exceptionele bijzondere aandacht verdient. Een restant, wellicht, van hopeloos achterhaalde, pedagogisch en psychologisch onverantwoorde, walgelijk spartaanse opvoedingsprincipes, zoals daar zijn: ’Doe je best’.

Blijkbaar is, in deze tijden van elkaar overtreffende buitensporigheden en daarmee gepaard gaande geëxalteerde superlatieven, het gewone uitzonderlijk geworden. Voor uitsloverij past slechts minachting, redeneren jongelui.

Geef ze eens ongelijk. Waarom zou je je best doen? Je bent opgegroeid bij lieden die je prezen voor alles. Voor een boertje, een kakje, een hupje. Voor een slecht getekend mannetje, voor een vals gezongen lied. Je bleek vanzelve geniaal en leerkrachten die daaraan hardop dorsten te twijfelen, werden door je ouders voor de vierschaar gesleept – onderwijs wordt trouwens schromelijk overschat, meneer, want weet u wie er ook maar tot z’n zestiende naar school is geweest? Picasso!

Nu, misschien hebben die 600.000 jongelui wel een punt. Misschien, beste oude zakken, moeten we wat vaker het gewone nastreven – zonder dat we ons daarvoor uitsloven, natuurlijk. Gewoon wat beter nadenken, bijvoorbeeld, eer we kinderen verwekken. Gewoon er zijn, eens zij er zijn. Gewoon ze niet aldoor uitbesteden. Gewoon eens samen in een boom klimmen en dat gewoon niet filmen, maar gewoon samen om ons heen kijken en gewoon samen zwijgen.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: