Skip to content

Wegkijken

December 2, 2017

Net toen het zijn beurt was, bleek de ketel leeg. Geen gratis soepmaaltijd, dus. Niks. Daar stond het dan, beteuterd te dralen. Nu eens blikte het in z’n lege plastic doosje, dan weer naar de man die de ketel optilde en ermee weg stapte. Tussen berusting en hoop op een mirakel in. Zinvolheid en zinloosheid in één beeld.

Het jongetje was een jaar of zeven, acht. Donker Zuid-Afrikaantje. De man met de ketel was een blanke Belg van achtenveertig, nieuwsanker bij de VRT en vierentwintig uur te gast bij Eric Goens, in diens portretprogramma ‘Die Huis’. Daarin had hij even tevoren gezegd: ‘Uitgesloten worden is nog altijd een van mijn grootste angsten.’

De ene wordt uitgesloten omdat hij homo is, de andere omdat de ketel leeg is. Telkens rest slechts de honger. Knagend.

Je wéét dat ze bestaan, de schriele zwarte jongetjes van een jaar of zeven, acht die tevergeefs aanschuiven voor een lepel eten. Je weet het, en dat moet doorgaans volstaan. Je wil ze niet iedere dag in je gezicht gewreven krijgen. De aanblik is ondraaglijk. Je ziet zo’n jongetje, en in één klap zie je ze allemaal, ooit. Alle jongetjes, alle meisjes, alle mannen, alle vrouwen, in alle kleuren en maten, in eindeloze golven aangespoeld. Menselijk wrakhout. Je wordt misselijk en kijkt weg.

Je kijkt weg en je blik dwaalt naar binnen. Geen beter medicijn tegen medelijden dan zelfmedelijden. (Onder het vergrootglas van het eigen falen wordt doorgaans andermans schuld zichtbaar.) Kneusje van de klas. Reserve in het voetbalteam. Overgeslagen tijdens de kusjesdans. Transparant aan de toog. Krap bij kas, knaapje tussen kerels, dromer van dribbels, ruzie met rekenen. Overal achteraan, telkens net niet. Je was louter ach en wee. En niemand die het zag. En wie het zag, die keek weg. Ja, toch?

Dat is dus wat schriele zwarte jongetjes van zeven, acht met een leeg plastic doosje met je doen: in al hun machteloosheid je genadeloos terugwerpen op je eigen machteloosheid. Nu, en toen. Tegen toen vermag je niks. Tegen nu helpt een trage slok van je glas wijn en zappen: hé, iemand maakt een grap over zuurgooiers, leuk!

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: