Skip to content

Kleinigheidje

January 20, 2018

Er was één getal dat bleef nazinderen, in mijn achter diepe, zorgelijke voorhoofdrimpels verscholen hersenpannetje, nadat ik de hele saga rond Samen had doorworsteld. Hij sprak het schier achteloos uit in ‘Terzake’, Tom Meeuws, alsof het een fait divers betrof, een kleinigheidje: de sp.a-voorman in Antwerpen beheerde tijdens zijn dagen als directeur bij De Lijn een budget van 350 miljoen. (Voor de actieve senioren onder de lezers: dat is ongeveer 14 miljard frank.)

Een budget van 350 miljoen, dat is toch net iets meer dan het mijne – en ik wed, ook het uwe. Wij doen het met hooguit enkele tienduizenden euro’s, en daar zijn wij diep in onszelf heel blij om, want wij zouden reddeloos verloren zijn, zo wij plots 350 miljoen dienden te beheren. Wij zouden slapeloze nachten hebben, nimmer met vakantie durven te gaan en finaal ten prooi vallen aan onomkeerbare paranoia. Wie 350 miljoen kan beheren, behoort tot die zeldzame variant der mensheid die een welhaast autistische aanleg voor abstrahering en onthechting paart aan een diep doorvoeld maatschappelijk engagement en een bewonderenswaardige morele onkreukbaarheid. Die staat van genade zullen wij nooit bereiken, beseffen wij dankbaar.

Je ziet ze zelden op tv, de mensen die – zonder goedkeuring van de stembusganger – een budget van 350 miljoen aan belastinggeld beheren. Ze hebben daar geen belang bij. Integendeel. Ze staan op zondagochtend bij de bakker graag ongeschoren aan te schuiven. En een stoppelbaard of weekendsnorretje vergeeft men een beheerder van 350 miljoen niet gauw. Men redeneert: wie zo slordig met de eigen gezichtsbeharing omspringt, is ook niet te vertrouwen met andermans 350 miljoen. En staan ze op zondagochtend bij de bakker gladgeschoren in de rij, dan redeneert men: ijdeltuit.

Nee, benijden moet men ze niet, de lieden die 350 miljoen beheren. Wel dient men ze nauwlettend in de gaten te houden. Je weet maar nooit dat ze – ondanks hun hierboven beschreven exceptionele kwaliteiten – héél even alle voeling met de realiteit verliezen en menen dat een welkomstdrankje ons 660.000 euro mag kosten.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: