Skip to content

Koffietje

February 3, 2018

Al bij het krieken van de dag begon ik eraan. Vastberaden en ingetogen. Zonder aankondiging, ook. Een aankondiging is een zwaktebod. Een doorzichtig trucje van aandachtszoekers en karakterlozen. Nee, als je het wil doen, dan doe je het, klaar. Trommels en trompetten zijn voor majoretten.

Na een vezelrijk ontbijt nam ik de kranten en Twitter door. Het is niet omdat je een vrije dag hebt, dat je moet doen alsof er geen calamiteiten gebeuren. Derhalve las ik enige artikelen over voetbaltransfers, genderidentiteit en Temptation Island. Nee, er gaat des ochtends niets boven verdieping en achtergrond. Dat is de ware heilgymnastiek. Dat, en drie koppen koffie. En evenveel sigaretten.

Omstreeks elf uur was er bezoek. Gevaarlijk, inderdaad. Dat valt dan binnen, werpt een blik op z’n horloge, trommelt even behaaglijk op z’n pens en zegt vervolgens iets vrijpostigs. In de kiem smoren dus, dat was de boodschap. ‘Koffietje?’, vroeg ik meteen doortastend, onderwijl reeds naar de koffiezet benend. ‘Mmmbwejja’, antwoordde het bezoek, enigszins gelaten. Triomfantelijk sleepte ik melk en suiker aan, inwendig mezelf highfivend. Ja, dit was genieten – en de kick bleef lekker lang duren: toen het bezoek vertrok, stráálde ik, aan de voordeur.

Het middagmaal was sober doch evenwichtig, licht en voedzaam, waardoor ik een uurtje later vol energie kon toekijken hoe een manspersoon in huis tekeerging met vervaarlijke werktuigen. Een enkele keer schoot ik monter te hulp, met een vochtige stofdoek. En een koffietje en een icetea. Zie mij eens prachtig volharden, besefte ik zo nederig mogelijk.

Toen de klus geklaard was en de vaardige manspersoon vertrokken, monsterde ik het resultaat. Een diepe tevredenheid welde in mij op: waarlijk, zo sprak ik mezelf lovend toe, dit verdiende een beloning. Glunderend opende ik een karton pompelmoessap. Voorwaar, een geslaagde dag, een geslaagd begin.

Waarna ik een whatsappje kreeg en er omstreeks negen uur een goede vriend in huis zat en ik een fles wijn ontkurkte en we op de vriendschap dronken en op de vergankelijkheid, vooral die van Tournée Minérale.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: