Skip to content

Titels

May 19, 2018

Door een ernstige afwijking genaamd werk zit ik dagelijks met m’n neus in meer dan één krant en struin ik door tientallen websites. Dat levert doorgaans een heleboel oninteressante informatie en vaststellingen op, die ik gretig opneem en, door een andere afwijking, onthoud. Ik heb daarmee leren leven en probeer er zo weinig mogelijk mensen mee lastig te vallen. Behalve u. 

Zo stelde ik deze week weer eens vast dat titels boven artikels verdomd lenig zijn. Pfff, vertel mij iets nieuws, Devriese, zult u streng zeggen, en ik zal ootmoedig knikken doch tegelijk u om vergeving vragen voor zoveel voorspelbaarheid, aangezien het onderwerp ons allen na aan het hart ligt: de gezondheid van onze studenten. 

Studenten zijn, sinds de sluiting van de steenkoolmijnen, onze belangrijkste grondstof. We gooien er miljoenen tegenaan en organiseren ons leven – openbaar én privé – zodanig, dat onze studenten in optimale omstandigheden kunnen drinken. (Wie ooit zelf student is geweest, zal zulks in dankbare herinnering bevestigen. De memorabelste verhalen gaan zelden over rauwkost.) Jazeker, de student moet nu en dan iets kunnen opdreunen, en inderdaad, een enkele keer wordt van hem of haar ook geveinsd inzicht verwacht, maar de belangrijkste oefening die hij of zij tot kunst dient te verheffen is de tango met de drank. Niets getuigt zozeer van geestelijke en intellectuele volwassenheid als een krachtdadig bijeen gezopen coma.

Die ontzagwekkende taak wordt van nabij opgevolgd door het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs. Uit cijfers die dat VAD vergaarde na bevraging van 36.000 studenten blijken, getuige de titels boven stukjes in twee kranten, twee zaken: enerzijds ‘1 op de 3 studenten drinkt te veel’, anderzijds ’Studenten gaan gezond om met alcohol’. 

Resultaat? Epische gevechten in de Vlaamse huiskamers, gevechten waarbij het lichtzwaardduel tussen Darth Vader en Luke Skywalker verbleekt. Aan de ene kant: de vader, met opgerolde krant, ‘Nietsnut!’ sissend; aan de andere kant: de zoon, met opgerolde krant, ‘Tiran!’ schreeuwend.

We lezen allemaal de verkeerde krant.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: