Skip to content

Top

May 26, 2018

‘Ha, meneer, bent u hier nu wéér?’ 

Ik glunder zo bescheiden mogelijk. Tja, dat heb je nu eenmaal, als je een topklusser bent: eens je eraan begint, is er geen houden meer aan. Vandaar dus, dat ik voor de derde keer in nog geen twintig uur – waarvan ik er zeven min of meer heb geslapen –  aan haar kassa sta, met mijn speciale, persoonlijke topklusserskortingkaart. Hoe speciaal die wel is, zie je meteen aan de goudkleurige opdruk: tien procent, dat krijgt natuurlijk alleen de elite. De gelegenheidsknoeier moet het stellen met een ordinaire klantenkaart, zonder goudkleurigheid. Plebs-wit.

‘Jahaha, en ik kan niet beloven dat het de laatste keer is’, antwoord ik snaaks, op dat kenmerkende achteloze topklusserstoontje, en reken de twee tubes Soudal Fix All High Tack Extra Sterk Hybrid Polymer af die, door een spijtige inschattingsfout, plots dringend nodig bleken. Ze sméékten erom, die laatste vier Easy Fix Easy Connect Easy Size UV Resistant Clean H2O Resistant Dumawall Waterproof Wall Tiles. En topklussers – weekhartig als ze zijn – kunnen niet weerstaan aan smekende tegels. Zij werken áf. Het halve gedoe is voor het plebs.

Onder het huiswaarts rijden fluit ik een topklussersdeuntje. Zo hoort dat. De ware topklusser herkent men aan z’n gefloten deuntjes. Veelal zijn het onbestemde riedeltjes, die vaag lijken op een bekend airtje, met toevoeging van enige vrije improvisatie. Als u een topklusser in huis haalt, let daar dan op: fluit hij of zij zo’n deuntje, dan kunt u op beide oren slapen. Alles komt in orde. Immers, zo klinkt welbehagen. Uw topklusser bevindt zich in een staat van genade, waar inzicht, ervaring, beheersing en fierheid elkaar hebben gevonden en voortdurend versterken. Ademloos kijkt u toe.

Dat is ook wat ik de voorbije dagen hoofdzakelijk heb gedaan: toekijken. Toekijken, en zo nu en dan een bak koffie aanslepen. Een muziekje opzetten. Twee tubes dinges halen. Let wel, ik heb het ooit zelf gedaan, hoor, dat klussen. Een hondenhok getimmerd. En een nachtkastje. Dat toverde ik tevoorschijn uit een leeg wijnkistje. 

Ja, wijnkistjes leegmaken, daarin ben ik top.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: