Skip to content

Afscheid

June 9, 2018

Ik moest deze week aan Xavier De Baere denken. De oudere lezer herinnert zich hem natuurlijk meteen: de onveranderlijk in een gele debardeur verpakte Professionele Afscheidnemer die aan het eind van elke aflevering van ‘Morgen Maandag’ professioneel afscheid nam van het publiek en de kijkers en daarbij het Nederlands dingen aandeed die hem tegenwoordig voor het Internationaal Strafhof in Den Haag zouden brengen. (De jongere lezer, die zich hem niet herinnert, moet maar gewoon de vorige zin lezen. Of – nog makkelijker – de man even youtuben.)

Afscheid nemen is, zeker in het medialandschap, een genre op zich geworden. Let wel: het gaat hier om nog in leven zijnde lieden. De befaamde radiomaker Jan Hautekiet, in het diepst van zijn gedachten ongetwijfeld Voorzitter van het Internationaal Strafhof in Den Haag, afdeling Taalkundige Misdaden Tegen De Menselijkheid, nam deze week op Radio 1 een hele week lang afscheid, met iedere dag een eigen programma en live interventies in andere; het enige waarover de luisteraar in het ongewisse werd gelaten, was de kleur van ’s mans onderbroek. En de misschien net iets minder befaamde radiomaakster Annemie Peeters, in het diepst van haar gedachten ongetwijfeld Annemie Peeters, nam gisteren afscheid met een uitzending van haar praatprogramma waarin ze als gast niemand minder dan zichzelf had uitgenodigd. Ik heb, op doktersadvies, niet geluisterd.

Men moet, zo meen ik, het afscheid nemen bewaren voor de waarlijk overledenen. En wel hierom: zij zullen niet protesteren en al evenmin dreigen met een comeback. Het afscheid dat wij van hen nemen, kan derhalve ongegeneerd oprecht zijn. Wij kunnen ze welverdiend doodzwijgen, wij kunnen ze even welverdiend naar eigen keuze groots of intiem danken en herdenken. Wij zijn tot niets verplicht. Wat wij doen, is nooit afgedwongen.

Popsterren doen tegenwoordig afscheidstournees van enkele jaren, ‘om de fans te bedanken’. Hou toch op met die schijnheiligheid, denk ik dan, of laat je fans er gratis in. En trakteer ze na het slotakkoord op een volstrekt lachwekkend dansje, gekleed in een gele debardeur.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: