Skip to content

Eenheid

June 16, 2018

De winnaar van het wereldkampioenschap voetbal kennen we nog niet, de verliezer wel: de Hoge Gezondheidsraad. 

‘Maximaal tien eenheden alcohol per week.’ Zo luidde het advies dat de raad maandag verspreidde, in een even heldhaftige als potsierlijke poging om ons aan te zetten tot matigheid. Matigheid, in een periode waarin miljoenen Belgen zich rond al dan niet buitenmaatse schermen scharen teneinde de Rode Duivels aan het werk te zien, en vele tienduizenden bierstekers zich een tricolore hernia hijsen om die miljoenen Belgen tijdig en genereus te bedienen. Maximaal tien eenheden per week? Na een uur of drie is die week om. Dat wordt dus een maand van pakweg twintig weken. (En dan reken ik de festivalzomer niet eens mee – twee weken per dag.) 

Een mens vraagt zich af waarvoor ze het eigenlijk doen, die ongetwijfeld achtenswaardige lieden van de Hoge Gezondheidsraad. Vingertje omhoog en ‘tien eenheden!’ roepen, wie heeft daar een boodschap aan – behalve hier of daar een wanhopig naar bruikbare onderwerpen speurend columnistje? De overtuigden waren al overtuigd, de niet-overtuigden zal het aan hun klotsende bierbuik roesten. ’t Is voetbal, meneer, dus drinken wij pinten, meneer. Pinten, ja, geen ‘eenheden’. Wat is dat voor droogkloterij? Denkt gij nu echt dat wij naar de patron ‘Jef, vijf eenheden!’ roepen? Doe normaal! 

Geef ze eens ongelijk. Juichen met een koffie is gekkenwerk, wanhoop verdrinkt men niet in karnemelk.

Er zijn, zo laat ik mij vertellen, Belgen die dezer dagen niet aan juichen of wanhoop doen. Zij hebben lak aan dat hele WK. Zij verkiezen een avondje experimenteel theater van een non-binaire Bosnische Bosjesman. Mooi. Je hebt ook Belgen die voetbal misprijzen. Zij vinden het brood en spelen voor het klootjesvolk, waartoe zij vanzelfsprekend niet behoren, in al hun pedante verfijndheid qua mensbeeld. Er zijn naar verluidt zelfs Belgen die naar eigen zeggen voetbal ronduit haten, en zich daarop laten voorstaan, onder het genot van een glaasje bio-organisch gefermenteerd witte-koolsap. Ach, zij weten niet wat haat is. En dus ook niet wat liefde is.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: