Skip to content

Master

November 3, 2018

Jan Smets, gouverneur, 67, CD&V-signatuur. Pierre Wunsch, vicegouverneur, 51, MR-signatuur. Jean Hilgers, directeur, 55, cdH-signatuur. Vincent Magnée, directeur, 47, PS-signatuur. Tom Dechaene, directeur, 59, N-VA-signatuur. Tim Hermans, directeur, 44, Open Vld-signatuur.

Zou u samen met deze gesigneerde heren de Nationale Bank van België willen besturen?

U mág een vrouw zijn. (Steven Vanackere, 54, is geen vrouw.) Bij voorkeur bent u academisch enigszins geschoold. (Steven Vanackere is licentiaat in de Rechten, licentiaat in de Economische Wetenschappen en master in de Filosofie.) Vertrouwd zijn met de politieke besluitvorming is aangewezen. (Steven Vanackere is, net als de meeste van zijn toekomstige medebestuurders, gepokt en gemazeld op diverse kabinetten. Bovendien is hij federaal vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken, Financiën, Ambtenarenzaken en Institutionele Hervormingen geweest, weze het gelukkig niet van dit alles tegelijk.) Kennis van de landstalen strekt tot aanbeveling. (Steven Vanackere spreekt vloeiend Nederlands en Frans, en, zo wed ik, nog een aardig mondje Wevelgems.) En u behoort best tot de politieke familie die aan zet is. (Steven Vanackere heeft geluk.)

Let wel: men zegt tegen een master in de Filosofie niet ongestraft dat hij geluk heeft. Wat is geluk?, zal Steven Vanackere vragen. Is het, zoals Aristoteles poneert, datgene wat men bereikt door deugdzaamheid? Ontstaat geluk, zoals Epicurus stelt, daar waar balans en matigheid heersen? Of is geluk, zoals Nietzsche beweert, een ‘ideale staat van luiheid’? Vervolgens wrijft Steven Vanackere zich bedachtzaam over de kaken en staart een wijle in de verte.

Masters in de Filosofie zijn zoals Italianen, in de definitie van de grote grasmatfilosoof Johan Cruijff: ‘Masters in de Filosofie kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.’ De masterproef Filosofie van Steven Vanackere is getiteld: ‘Een gladgeschoren Marx in de handen van Gilles Deleuze’. (Gilles Deleuze was geen barbier, maar een Franse filosoof.) 

Ja, dat wordt nog gezellig, daar bij de Nationale Bank van België.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: