Skip to content

Ontsnapt

November 24, 2018

Ik ben ontsnapt.

Veel heeft het niet gescheeld. Amper had ik een voet gezet uit het eethuis waar ik zonet een eenvoudige doch voedzame maaltijd had gebruikt, of daar stond Hij, in al z’n vunzige afstotelijkheid, overweldigend groot, in verstikkende dreiging. Grijnzend en gistend keek Hij me aan, klaar om me te verslinden, in één hap op te slokken, te verzwelgen, alsof ik nooit had bestaan. Weerstand leek zinloos. 

Mijn haren rezen ten berge, mijn hart verkilde, mijn eenvoudige doch voedzame maaltijd zocht zich schier onweerstaanbaar een weg terug naar boven. Ik kokhalsde. Speeksel spatte van mijn lippen, ik proefde koud bloed. De aders op mijn slapen bonsden als bezeten, een ondraaglijke druk omspande mijn schedel. Gepijnigd schoten mijn ogen heen en weer, speurend naar een uitweg, een strohalm, íéts.

Dáár. Dáár, dat steegje. Nú.

Ik gooide me erheen, struikelend, graaiend naar steun die er niet was. In een flits vervloekte ik mijn kantoorbenen. Nog enkele meters, toe maar, volhouden, kromme asperges! Alles vervaagde, behalve één ding, daar recht voor me uit, vlijmscherp afgetekend tegen een walmende waas: de hoek. Ik strekte m’n armen uit en greep ernaar. Achter me hoorde ik Hem grommen. M’n handpalmen schuurden over de ruige bakstenen, de stenen raspten m’n huid, twee vingernagels scheurden weg. Maar ik had ‘m, die hoek. Ik hád ‘m.

Ik klauwde en kneep en wrong m’n vege lijf het steegje in.

Om de hoek leunde ik zwaar ademend en hevig zwetend tegen een muur. Ik duizelde, eeuwigdurende seconden. Toen overviel mij het diepe besef: ik was ontsnapt. 

Mijn ademhaling werd regelmatiger, mijn zweetklieren bedaarden, mijn lijf werd loom. Ik sloeg de ogen op, rechtte het hoofd en vervolgde met rustige pas mijn weg, door het steegje dat me meanderend steeds verder wegleidde van Hem. Op een vergeten pleintje hield ik halt en ging zitten op een bank. Er lag een streepje herfstzon voor m’n voeten, twee vogeltjes hipten rond, een kind fietste zingend voorbij. Ik glimlachte bedachtzaam en rolde een sigaret. Bloed op het vloeitje. O, gelukzaligheid. Ik was ontsnapt. Aan Black Friday.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: