Skip to content

Achterwerk

December 8, 2018

Of ze niet gauw even kon twerken, hier op het podium?

Die vraag kreeg de Noorse Ada Hegerberg maandagavond onder de neus geschoven, meteen nadat ze was uitgeroepen tot eerste winnares van de Gouden Bal, als beste voetbalster ter wereld. Het is me een raadsel waarom Luka Modric, de Kroatische winnaar bij de mannen, niet werd gevraagd of hij, daar op datzelfde podium, niet gauw even kon swaffelen. Of – waarom niet – twerken. Met je kont in iemands kruis staan draaien is, in het mannetjesputterswereldje der voetballerij, immers een beproefde techniek om de tegenstander te beletten bij de bal te komen.

De meest bedreven twerker ooit was wellicht de legendarische vishandelaar Rik Coppens, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw tienduizenden Belgen naar het stadion lokte om hem te zien twerken met de Nederlandse verdediger Rinus Terlouw. En die Terlouw dacht heus niet: hé, wat een lekkere kont! Voor homoseksuele gedachten kreeg je in de jaren vijftig meteen rood.

De kerel die Ada Hegerberg de twerk-vraag stelde, heet Martin Solveig. Nu, eigenlijk heet hij Martin Picandet, maar Martin is een deejay en deejays gebruiken zelden hun echte naam. Ik vermoed: omdat ze denken dat ze kunstenaar zijn en derhalve recht hebben op een artiestennaam, of omdat ze hun ouders niet in verlegenheid willen brengen met hun malle aanstellerij.

Dat hele twerken is overigens een akelig gedoe. Ooit bevond ik mij, in select gezelschap, op een pleziervaartuig in de Caraïbische wateren, teneinde een huwelijk enige luister bij te zetten. Wij voeren een eindweegs het zeegat uit en vermeiden ons met geginnegap, ontroering en fris bier. Toen ik even in een hoekje het gezelschap stond gade te slaan en een weldadige dankbaarheid mij overviel, sloeg het noodlot toe: de stuurman zette een ritmisch muziekje op en een personeelslid van de vrouwelijke kunne zette het op een vervaarlijk twerken. Er was geen ontsnappen aan – ik stond gevangen tussen reling en royaal achterwerk. Toen ze haar Caraïbische kont in mijn Vlaams kruis duwde, voelde ik me vies, brak, welhaast verkracht. Het gezelschap juichte.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: