Skip to content

Snor

January 5, 2019

‘Wiebel wiebel

knor knor knor!

Het nieuwe jaar

dat zit wel snor!’

En bij het laatste woord duwt hij glunderend een op een wasknijper gestoken papieren snor onder z’n neus. Ik juich en applaudisseer alsof hij net uit het blote hoofd Xenofons ‘Anabasis’ heeft opgezegd, mét voetnoten, achterstevoren. Hij krijgt een klapzoen, een aai over de bol, en een cadeautje, ik de snor op de wasknijper. Allebei blij. Zo eenvoudig kan het zijn.

Hoewel, eenvoudig? Ga er maar eens aan staan, als kleuterjuf, telkenjare weer. Verzin het maar, schrijf het maar, knip en plak het maar, binnen je budgetje van drie keer niks. Maal vijfentwintig kindjes, maal euh – tja, maal hoeveel exemplaren, eigenlijk? Een beetje peuter heeft tegenwoordig al gauw een ouder of vier, een grootouder of vijf, zes, en drie peters of vier meters, plus een paar krakerige oudjes waartegen anderen oma of opa roepen, maar die z’n oma of opa helemaal niet zijn en bovendien lange witte haren op en in hun oren hebben, bah vies en raar. 

Vroeger was het simpel: als kleuter knutselde je in de klas hooguit iets voor vader- en moederdag, en klaar. Geen uitsloverij voor al die andere dagen en lieden. En nieuwjaarsbrieven, die schreef je zelf. Meteen in het eerste studiejaar, hop, met een kroontjespen en inkt uit een potje waarvoor in je bank speciaal een gaatje was gemaakt, zodat je ’t niet kon omgooien, want van inktvlekken op je kleren werd thuis niemand overmatig blij. 

Vijf schreef je er: eentje voor mama en papa, eentje voor meter, eentje voor peter, en twee voor de mémés en pépés (of wat daarvan restte). Vijf aandoenlijke knoeiboeltjes, hooguit enkele regels lang, bevattende een iets te formele aanspreking, een wegens het gebruik van het woord ‘kapoen’ schalks ogende doch voldoende onderdanige afsluiting, en daartussenin een stuk of twee loze beloftes. In ruil kreeg je een stichtend boekje over de Heilige Walburga. Of, als je geluk had, een cent voor in je spaarpot. Een échte cent, die rinkelde – hoor maar eens hoeveel je er al hebt! Stralend luisterde je. Ja, dat nieuwe jaar, dat zat wel snor.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: