Skip to content

Spijbelen

January 12, 2019

De nevel der jaren is grijnzend over mijn geheugen nedergedaald. Ik kan dus niet met stellige zekerheid zeggen dat ik op de middelbare school niet heb gespijbeld. Toch denk ik dat zulks nooit is voorgevallen, aangezien ik aan mijn tienerjaren geen lichamelijke littekens heb overgehouden – men liep in die vooroorlogse periode bij ongepast gedrag of taalgebruik algauw tegen vaders harde hand aan. De rolverdeling was simpel, in die tijd: vader bracht het geld binnen, moeder beheerde het, de kinderen kostten het. Je ging dus naar school met een prijskaartje en kwam naar huis met resultaten. Niet met een nota in je agenda, en al zeker niet wegens spijbelen.  

Bovendien was het klimaat toen nog in topvorm. Of, juister: je hoorde er geen klachten over. (Áls er aan de schoolpoort al geklaagd werd, dan was het door langharig tuig, over kapitaliestiese zwijnen, het militair-industrieel complex en repressieve tolerantie.) Gedegen klimaatonderzoek bestond amper en het wereldwijde internet was nog niet eens een binaire glinstering in de ooghoek zijner verwekkers. Wisten wij dus veel. Zeker, in een krakende schommelstoel in een hoekje bij de stoof zat er wel een al even krakend oudje aldoor te murmelen dat het toch “geen winters gelijk vroeger” meer waren, maar dan dachten wij eens schouderophalend: ach, de bomma, de nevel der jaren is grijnzend over haar geheugen nedergedaald. Vervolgens renden wij vrolijk in T-shirt naar buiten, want het was volop zomer.

De enkele duizenden spijbelende scholieren die deze week in Brussel hun jeugdige ongerustheid over de staat van het klimaat hebben laten blijken, oogstten daarmee bij de goegemeente vooral meewarigheid en misprijzen. Zij moeten zich daardoor vooral niet laten afschrikken. Zullen zij door de politiek met een vervuild kluitje in het ranke riet worden gestuurd? Zeer zeker. Voor scholieren is de toekomst nog maar net begonnen, voor politieke partijen eindigt die op 26 mei van dit jaar. Maar laat ook dat, beste jongens en meisjes, geen beletsel voor jullie aandoenlijk enthousiasme zijn. Nutteloos is niet hetzelfde als zinloos.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: