Skip to content

Hobby

February 9, 2019

Voor zover ik kon zien, stond ‘op café gaan’ niet op de lijst. En dus behoor ik blijkbaar tot de twaalf procent Belgen die geen enkele hobby hebben. 

Die lijst van hobby’s, zo las ik in de vrijdageditie van deze krant, is het resultaat van een onderzoekje door marketingconsultant iVOX, en zulke jongens mag je gerust geloven – ja, geloven, want marketing is tenslotte religie. 

Uit dat onderzoekje blijkt voorts dat vier op de tien Belgen binnen het jaar stoppen met hun nieuwe hobby, dat de Belg gemiddeld 3,2 hobby’s heeft en dat de top vijf bestaat uit sporten (43%), lezen (39%), muziek (23%), koken/bakken (22%) en tuinieren (20%). Ik heb geen tuin, bereid maaltijden voornamelijk tegen de honger, vermijd hossende massa’s, en blink qua lichaamsbeweging uit in aamborstig rondlummelen. Nee, die top vijf halen, dat is voor mij een onbereikbare droom.

Blijft dan toch over, zult u opmerkzaam en bemoedigend zeggen, lezen?

Lief dat u het zegt, maar: nee. Een hobby zal lezen nooit worden. ‘Hobby’ vooronderstelt een vrije keuze. Dat je bijvoorbeeld, nadat je lekker noest in je moestuin hebt zitten wroeten en met de voortbrengselen der aarde een overheerlijke stoofschotel van peentjes en postelein tevoorschijn hebt getoverd, handenwrijvend tegen jezelf zegt: en nu ga ik gezellig een halfuurtje lezen. Zo werkt het bij mij niet. Ik kan niet niet lezen. Alleen al het dreigende vooruitzicht dat ik over enkele weken zonder niet gelezen boeken zou kunnen komen te vallen, jaagt mij in angstzweet naar de boekhandel, alwaar men bij mijn binnenkomst steevast meteen de telefoon grijpt en monter een nieuwe auto bestelt. Ach, gij onweerstaanbaar oord van verderf. Soms stap ik er kwansuis toevallig binnen: vooruit, ééntje maar, hoor. Vijftien seconden later: hooguit drie, hé. Finaal sleep ik in een roes een halve ton leesvoer naar buiten.

Een hobby kan men zulks niet noemen. Het is wat het is: een verslaving.

Ik ken een hoogbejaarde man die het lezen noodgedwongen heeft opgegeven. De concentratie lukt niet meer. Het zijn lange dagen, zucht hij vaak. Ik knik begrijpend. Hij gaat niet op café.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: