Skip to content

Startrecht

May 4, 2019

Een topsporter ben ik nooit geweest. Te klein, te licht, te groot, te zwaar, te ha!, te tja. Kortom: te gewoon. 

Topsport vertrekt vanuit het ongewone. Michael Jordan werd geboren met springveren in zijn kont, Michael Phelps met zwemvliezen tussen zijn tenen. (Ik met een groot hoofd, wat mijn grootvader met nauwelijks verholen ontzag naar mijn moeder deed kijken doch jammerlijk genoeg geen garantie bleek voor een basisplaats in m’n favoriete voetbalelftal.) 

Caster Semenya is geboren in een lichaam dat driemaal zoveel testosteron aanmaakt als de gemiddelde vrouw. Dansend van vreugde door het leven gaan doe je daarmee wellicht niet, maar het komt de Zuid-Afrikaanse wel goed uit in haar hoedanigheid van middellangeafstandsloopster. Op het moment dat haar paardenstaartzwiepende concurrentes compleet verzuurd hinnikend ter aarde storten, gaat zij monter over van draf naar galop, om er toch tenminste een béétje plezier aan te beleven.

Net daarin schuilt natuurlijk het grote misverstand: dat het dus vanzelf gaat. Het ongewone volstaat niet. Niet iedere vrouw met driemaal zoveel testosteron wordt olympisch kampioen, evenmin als iedere man met een aangeboren katapult of zwemblaas. Wat het ongewone van het buitengewone scheidt, is hard werken. Toewijding, focus, bereidheid tot misselijkmakend afzien, tot veelal verscheurende offers. Een schier monomaan bestaan, jarenlang. Wie dat opbrengt, verdient volgens mij startrecht.

Dat vindt de internationale atletiekfederatie niet. Semenya moet aan de doping, stelt de IAAF, om haar testosteronwaarden te doen zakken. En anders blijft ze maar op stal. 

Nog even, dus, en men verbiedt basketballers die langer zijn dan 210 centimeter. Of, iets dichter bij huis, berijders van de vélocipède met een bovengemiddeld zuurstofopnamevermogen.

We moeten, in de mediocriteit die het leven veelal is, het uitzonderlijke koesteren. We moeten samen ademloos toekijken wanneer een uitzonderlijke atleet uitzonderlijke prestaties levert, elkaar in die momenten tussen bewondering en ongeloof gloedvol aanstoten, en weerloos prevelen: kijk daar, een mens.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: