Skip to content

Het vrije Westen

May 18, 2019

Kent u Kay Ivey? Nee? Stop dan maar met lezen, want ik ga uw weekend verpesten. We zijn diep in mei, ginds gloort reeds de welverdiende zomer, uw nageslacht zit monter over de studieboeken gebogen en de kiescampagnes zijn bijna voorbij. Veel beter wordt het dus niet. Gooi deze column uit het raam en verheug u.

De gouverneur van Alabama heeft deze week een wet ondertekend die abortus na verkrachting strafbaar maakt. Alabama is een staat in het zuiden van de VS waar men vroeger uitblonk in slavernij en waar de inwoners amper vijftien jaar geleden voor de formele instandhouding van de apartheidswetten stemden – ware er geen federale wetgeving die zulks verbiedt, dan zaten de zwarten in Alabama vandaag in aparte scholen en verplicht achteraan in de bus. (Inderdaad, Alabama is ook de staat waar in 1955 Rosa Parks haar zwarte zitje in de bus weigerde af te staan aan een blanke en daarvoor achter de tralies belandde.) Anders gezegd: in Alabama hebben ze lak aan mensenrechten. 

En dus ondertekende de gouverneur die wet. Net zoals de gouverneur eerder al een wet ondertekende die adoptiebureaus toelaat plaatsing van kinderen bij homokoppels te weigeren. En een wet die de uitvoering van doodsvonnissen – executies, dus – versnelt. De gouverneur doet dat niet zomaar. De gouverneur weet zich gesteund. Niet alleen door heel wat good folks of Alabama, maar ook en vooral door de Allerhoogste: “Voor de vele aanhangers van deze wet is dit een krachtige onderstreping van het diepe geloof van Alabama dat elk leven kostbaar en een heilige gift van God is”, sprak de gouverneur ten geleide. Denk even ‘van Alabama’ weg en de moslimbashers kunnen de straat op. Zo vrij is het vrije Westen. 

De gouverneur is een vrouw. Een vrouw van 74, weliswaar, maar ik kan niet geloven dat Kay Ivey zich niet meer herinnert hoe het was om vruchtbaar te zijn. Dat ze zich niet meer herinnert hoe nietsontziend kerels kunnen zijn, die stoere southern men die naar goeddunken nemen. Kay Ivey had de pen moeten neerleggen en naar buiten moeten stappen, en beschermend voor haar kwetsbare burgers gaan staan.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: