Skip to content

Dans

May 25, 2019

Voor u zondagavond steil achteroverslaat van de resultaten van de verkiezingen, heb ik hier ter opwarming enkele cijfertjes om alvast even gezellig van te duizelen. Facebook heeft in een half jaar tijd meer dan drie miljard nepaccounts verwijderd. Dat is dubbel zoveel als in de zes maanden daarvoor. Van de 2,4 miljard accounts die nu maandelijks actief zijn, is vijf procent nep, schat het bedrijf. Ik heb het drie keer nagerekend: dat zijn er zo’n 120 miljoen. Evenveel als er inwoners zijn in pakweg Frankrijk en Italië samen. De smeerlappen.

Nepaccounts zijn geen grapje van God, die na al die jaren een beetje uitgekeken was op Zijn Tien Plagen van Egypte en daarom ter Zijner vermaak een 2.0-versie van Zijn enge kikkers- en sprinkhanenregen fabriceerde. Nepaccounts zijn geen grapje. Ze worden aangemaakt door computers, maar laten we niet vergeten dat die daartoe worden aangezet door mensen. Mensen zonder gevoel voor humor. Mensen met een vuig plan. Dat plan is: ons bestoken met leugens, maar dan zodanig massaal dat de waarheid ondergesneeuwd raakt en de leugens derhalve de nieuwe waarheid worden. Als iedereen danst, is wie stilstaat verdacht.

Ach, wat kan het ons schelen, hoor je mensen dan zeggen, dansen is toch leuk?

Net dat ‘leuk’ is de heikele kwestie. We dansen op het ritme van ‘likes’. We zijn, niet eens ongemerkt, verschraald tot ons digitale alter ego. Bemin ons binair, smeken we cool. En geef ons de zegen, vader Zuckerberg. Zonder bestaan we niet.

Wel, de zegen, die kan je van Zuckerberg zo krijgen. Je eigen data, nou, die dan weer niet. In de redelijk befaamde krant ‘De Morgen’ getuigde gisteren daarover Ruben Verborgh. De heer Verborgh is professor doctor ingenieur aan de UGent en onderzoeker aan het Massachusetts Institute of Technology. Dat zijn wij niet. Wij doen maar wat. De heer Verborgh weet wat hij doet. Denk je dan. Hij probeert al maanden zijn data – juridisch zijn eigendom – van Facebook terug te krijgen. Tevergeefs. Facebook valt liever dood.

Facebook zal niet doodvallen. 

Wantrouw zo’n orkest dat ten dans speelt. Wie stilstaat, ziet de nooduitgang.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: