Skip to content

Kopstoot

June 22, 2019

Het waren moeilijke tijden. Ik ga niet beweren dat we ondergedoken leefden en enkel fluisterend met elkaar praatten, maar veel scheelde het niet. Je wisselde schichtige blikken uit, knikte schier onmerkbaar, neuriede in gedachten. Je sloop schimmig langs muurtjes, het pak angstvallig onder je arm geklemd. 

Pas thuis durfde je het pak open te maken. Ze moesten eens weten. Je luisterde, je gloeide, je zong breekbaar mee. En nog eens. En nog eens. Met hier en daar een luchtgitaar, en een riedel, een roffel, een dreun, in eenzelfde parmantige pantomime. Tot het zich allemaal onder je kippenvel had genesteld, alle bandbreedte in je hoofd had gevuld. Dan kon je weer voort, dan kon je weer naar buiten, gelaafd en gelouterd, drager van een groots geheim. En dus zweeg je. Want je moest uitkijken met wat je hardop zei, in de kroeg. Misprijzen was je deel, als je geluk had. Voor je ’t wist, liep je tegen een fluim aan, of een glas bier in je gezicht, of een kopstoot. 

Nee, je kon eind de jaren zeventig maar beter niet zeggen dat je van Pink Floyd hield. En van Genesis en Jethro Tull en Steely Dan. En van Yes en Emerson, Lake & Palmer. En Neil Young, ja. (En somtijds zelfs van godbetert Alan Stivell, met z’n Keltische kut-harp. Al was dat misschien om een meisje te behagen, een meisje van bloemen en licht.) Je hoorde verdomme van punk te houden! Had immers niet Johnny Rotten zelve die dinosauriërs dood verklaard? Je hoorde van punk te houden, en van boosheid, en van lak aan alles! Haal die sluitspeld uit je luier en steek ‘m door je neus! 

Ik snapte er niks van. Kon je niet én boos én blij zijn? Van én kort én lang houden? Van én luid én stil? Van én dino’s én jonge honden? Wat een treurnis, wat een armoe.

Deze week is in New York de ‘Black Strat’ van David Gilmour geveild, een gitaar die hij in 1969 kocht, een beetje naar zijn hand zette en vervolgens gebruikte om enkele muziekhistorische Pink Floyd-albums mee vol te spelen. Het ding werd afgeklopt op 3.975.000 dollar, voor het goede doel. Toen ik het vernam, ben ik nog eens loos gegaan op ‘Money’. Ook dát was een kopstoot.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: