Skip to content

Feestdag

May 9, 2024

Je kunt dan al staan dansen van vreugde omdat de kerken leeglopen en staan koken van woede omdat de Kerk haar kinderverkrachters blijkbaar maar moeizaam uit de tempel geranseld krijgt, maar als je een vrije dag hebt om te herdenken dat een paar duizend jaar geleden een ietwat in raadsels sprekende langharige jongeman naar verluidt ten hemel is opgenomen, dan zwijg je. Dan zeg je niet: ik wil met jullie giftig carnaval niks te maken hebben en dus ook niet met deze feestdag. Je zwijgt en gaat dankbaar op een terrasje in de zon zitten. Hier met dat aperitief! 

Zo zijn we nu eenmaal. Zo gaat dat nu eenmaal, in dit land. Niet iedereen die op 1 mei dronken in de goot valt, is een socialist. Onze wettelijke feestdagen zijn grotendeels gebaseerd op christelijke gebruiken — de heidenen hadden destijds maar een beetje beter hun best moeten doen, de luieriken, in plaats van zich schaamteloos aan mede te bezatten en zich vervolgens stomweg te laten afslachten. Feestdagen zijn overigens wereldwijd religieus geïnspireerd. Blijkbaar hebben we er nood aan om onze relaties met imaginaire opperwezens en hun afgezanten jaarlijks te herbevestigen. Of althans, er niet aan te tornen. Je wil geen ruzie met Shiva, met z’n drietand en z’n vier armen.

Het zou een mooie oefening zijn om, ter vervanging van wat we nu hebben, een lijst samen te stellen van pakweg tien seculiere wettelijke feestdagen. Nieuwjaar, 1 mei, 21 juli en Wapenstilstand, daarover zijn we het wellicht allemaal min of meer eens — na de splitsing van het land wordt 21 juli natuurlijk vervangen door respectievelijk 11 juli, 27 september en 15 november. Resten ons: zes godsdienstvrije dagen. Begin er maar aan. Binnen de kortste keren rollen we vechtend over de straat, dierenvrienden en mensenrechtenvrienden en milieuvrienden en filosofen en voetbalsupporters allemaal dooreen, in één grote vrijzinnigheidsveldslag — die dag wordt misschien één van de zes, dan. Maar voorts? 

Mensen, denk er eens over na, en laat mij gerust iets weten. In afwachting neem ik alvast een aperitief.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a comment